Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bratkartoffeln z serem

Tekst i foto Wasilij 08-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
15 złprosty15 min.wysoka

Składniki:

- ugotowane ziemniaki(najlepiej resztki z garnka)
- ser(dowolny nadający się do smażenia)
- boczek
- oliwa z oliwek (lub olej)
- oregano

Jak przyrządzić:

Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki o jednakowej grubości (dzięki temu ziemniaki będą równo upieczone). Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i dodajemy boczek. Smażymy chwilę i dodajemy pokrojone ziemniaki. Smażymy z obu stron na złoto i posypujemy serem. Na chwilę przykrywamy patelnię (szybciej się ser rozpusci) i posypujemy oregano. Sera powinno być tyle aby związał on ze sobą ziemniaki.

Potrzebne przybory:

patelnia

Jak podawać?

Najlepiej smażyć na patelni wielkości talerza i następnie potrawe zsunąć w całości.

Uwagi:

Jest to szybka potrawa na kolację. Można zjeść ziemniaki pozostawione z obiadu lub nawet z poprzedniego dnia.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.09.2005 Henio

Przed dodaniem ziemniaków można dorzucić na patelnie rozgnieciony czosnek. Poza oregano polecam majranek lub/oraz tymianek.

Starty żółty ser warto wymieszać z niedużą ilością gęstej śmie... Pokaż więcej

Przed dodaniem ziemniaków można dorzucić na patelnie rozgnieciony czosnek. Poza oregano polecam majranek lub/oraz tymianek.

Starty żółty ser warto wymieszać z niedużą ilością gęstej śmietany.

Danie staje się trochę bardziej "soczyszte".

Zgłoś 12.09.2005 Wasilij

Można i tak ;-)