Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brokuł gałkowy

Tekst i foto Arabis 27-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje? złprosty15 min.mało

Składniki:

- 1 średni brokuł - 40 dag,
- ser żółty - 5 dag,
- gałka muszkatołowa (świeżo starta).

Jak przyrządzić:

Szybko i smacznie!!! brokuła obgotować, powinien być raczej twardawy, wyjąć z wody i na patelni, najlepiej bez tłuszczu, będzie wtedy dodatkowo małokalorycznie, podgrzewać go. Wcześniej obficie posypać gałką ze wszystkich stron oraz startym żółtym serkiem (oczywiście tylko od góry:). Wszystko najlepiej przykryć pokrywką żeby szybciej ser sie rozpuścił. Poprostu pychotka... mniam!!!!!!!

Jak podawać?

Po zdjeciu z patelni potrawę można posypać natką pietruszki albo koperkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.09.2003 szafa

hehe... fajna nazwa.. 'gałkowy' ;)) gałkowo-oczkowy ;PP

Zgłoś 28.09.2003 asia

A ja jadłam pyszne brokuły u kolezanki ... gotowane 3 min. bez soli. Później soliła i posypywała sezamem .... pycha!

z gałka muszkatołowa nie próbowałam ... chętnie skosztuje. :)

... Pokaż więcej

A ja jadłam pyszne brokuły u kolezanki ... gotowane 3 min. bez soli. Później soliła i posypywała sezamem .... pycha!

z gałka muszkatołowa nie próbowałam ... chętnie skosztuje. :)

Zgłoś 15.11.2003 Magdalena

Gałkę muszkatołową trzeba naprawdę lubić...., ma bardzo specyficzny smak i lepiej uważać z dawkowaniem - można "popsuć" niejedno pyszne danie!

Zgłoś 13.03.2004 MeThinks

Po duzej ilosci galki mozna miec naprawde ciezki odlot. Oczywiscie nie przy tak malej, jak w tej potrawie. Mowie o min. 3 "ziarnach". NIE POLECAM.

Zgłoś 09.03.2005 Paweł

Nie cierpię gałki w dużych ilościach!!! Brrr!

Zgłoś 11.08.2005 __KSIONC__

hmmmmmmm :D gałka muszkatołowa im więcej tym lepiej :D dobre są po niej haluny :D

Zgłoś 28.11.2007 ania

pychaaa!!!! brokuł+gałka muszkatołowa=cudo