Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brokułowa elegantka z kokardą

Tekst i foto MoniQee 31-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 porcji15 złprosty25 min.?

Składniki:

- 1 "bukiet" brokułów
- 2 zielone średniej wielkości papryki,
- 2 zielone świeże ogórki,
- 1/2 opakowania makaronu (kokardki - konieczny element),
- majonez - najlepiej "NAPOLEOŃSKI",
- 2 lub 3 jaka ugotowane na twardo,
- zioła prowansalski,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Brokuły sparzyć gorącą wodą - tak aby nabrały pięknego zielonego koloru , same "kwiatki" obciąć i rozdrobnić tak aby były wielkości 2-3 cm. paprykę, ogórka (pomijam sprawy czystości ze względów oczywistych) jajka pokroić w drobną kostkę, makaron - uprzednio ugotowany do stanu lekko miękkiego dodajemy do pokrojonych warzyw. Dodajemy zioła, pieprz i sól do smaku - ziół proszę nie żałować. wszystko mieszamy i dodajemy majonez. Sałatka wygląda elegancko a smakuje po królewsku!


ŻYCZĘ SMACZNEGO I GORĄCO JĄ POLECAM

Jak podawać?

Przystawka - najlepsza jest sama, lub jako dodatek do wędlin.

Czas przygotowania:

Makaron według przepisu na opakowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.10.2003 Iwa

Sałatka jest genialna, bardzo delikatna w smaku. Moi znajomi niemalże wylizali salaterkę:)

Zgłoś 19.06.2004 Ellen

Bardzo dobra kompozycja. Dodalam tylko troszeczke szczypiorku, ktory dodal salatce odrobine ostrosci. Poza tym niczego jej nie brakuje. Smakuje wysmienicie.

Zgłoś 01.09.2005 aga

pyszna, tylko proponuje rzeczywiście ze szczypiorkiem ale bez ziół. ale ogólnie rewela!!!!!

Zgłoś 01.03.2006 Majka

Zrobilam salatke na urodziny i nikomu nie smakowala, byla mdla i te ziola w niej nie podpasowaly, sorry. Moze faktycznie ze szczypiorkiem jest lepsza.

Zgłoś 02.04.2006 bułeczka

Do tej salatki zamiast ziół dodać rozdrobniony czosnek i ewentualnie odrobinę świeżej bazylii.

Zgłoś 27.08.2006 Vikaa

Moja mama zgadza się z bułeczką :) Danie już czeka na gości,ale wygląda bardzo zachecająco,a to już połowa sukcesu :>