Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brokułowa zapiekanka

Tekst i foto zwiez23 19-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
620 złprosty60 min.średnia

Składniki:

paczka mrożonych brokułów, 30 dag szynki wieprzowej, dwa ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, makaron rurki, szklanka śmietany, kostka rosołowa, dwie łyżeczki mąki, pół szklanki wody, 2 opakowania serków topionych z szynką w plasterkach

Jak przyrządzić:

Brokuły rozgotować na papkę, szynkę pokroić w kosteczkę, makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć czosnek drobno posiekany, dodać rozgotowane brokuły, szynkę, zalać to wszystko kostką rosołową rozpuszczoną w pół szklanki wody, pogotować przez momencik, później zalać szklanką śmietany (najlepiej 12%). Na koniec zagęścić wszystko mąką rozrobioną z wodą. Zagotować.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę makaronu, przelać połowę sosu brokułowego, ułożyć na całości plasterki sera. Czynność powtórzyć.
Zapiekać w piekarniku przez 15-20 min do czasu przyrumienienia sera.

Potrzebne przybory:

naczynie żaroodporne, dwie szklanki, garnek do gotowania brokułów, nóż, łyżka, sito

Jak podawać?

Na zimno lub na ciepło.

Uwagi:

Uważać, aby nie przesolić, ja nie dodaję soli do brokułów i makaron też gotuję w mniejszej ilości soli niż zawsze.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.08.2006 aga

a nie lepiej te brokuły gotować troszkę krócej i ugnieść np widelcem? Takie rozgotowane tracą wszystkie witaminy!!!

Zgłoś 23.08.2006 bazylia

Zgadzam się z Agą. Brokuł nie powinien być rozgotowany. A co do szynki to ja potarkowałabym ja na tarce kuchennej na dużych oczkach. Przepis jest kuszący. Muszę go zrobić jak najszybciej!! Pozdr... Pokaż więcej

Zgadzam się z Agą. Brokuł nie powinien być rozgotowany. A co do szynki to ja potarkowałabym ja na tarce kuchennej na dużych oczkach. Przepis jest kuszący. Muszę go zrobić jak najszybciej!! Pozdrowienia dla nadawcy.

Zgłoś 05.03.2007 matylda

do sosu gosi warto dodac pokrojony w niteczki por -rewelacja!!!

Zgłoś 25.08.2006 Gosia

To co przeczytalam mnie lekko zmrozilo, brokuły rozgotowac??? Rozumiem, ze sa rozne przepisy ale po co rozgotowywac i tracic wszystkie wartosci odzywcze tego jedynego zdrowego skladnika.

Pokaż więcej

To co przeczytalam mnie lekko zmrozilo, brokuły rozgotowac??? Rozumiem, ze sa rozne przepisy ale po co rozgotowywac i tracic wszystkie wartosci odzywcze tego jedynego zdrowego skladnika.

Ja zapiekanke z brokulami robie ciut inaczej. Oto moja wersja:

Brokuly (kawaleczki) leciutko podgotuje, moga byc na parze, smaze pieczarki z czosnkiem i jeszcze kawalki kurczaka (mozna oczywiscie dac szynke, wolowine lub jakies inne miesko). Dodatkowo kroje jedna papryczke zielona taka ostra. Gotuje makaron i robie sos do zalewania: smietana, jajko i starty ser zolty. Oczywiscie nie zapominajmy o przyprawach to wg gusty. Podstawa pieprz i sol. Wszystko do naczynia zarodpornego i do piekarnika.

Zgłoś 31.08.2006 ola

mam pytanko poniewaz slaba ze mnie kucharka ;p czy na sama gore tez jeszcze raz kladzie sie makaron i czy mozna oddzielnie tez robic sos beszamelowy i potem zalac?