Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brokułowe pyszności

Tekst i foto Agnieszka Pielok 25-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-310-12 złprosty60 min.niska (jeśli bez mięsa)

Składniki:

brokuły 0,5 kg,
ziemniaki 0,25 kg,
pomidory 0,25 kg,
2 ząbki czosnku,
bazylia,
sól - duża szczypta,
pieprz - wg uznania,
jogurt (mały kubek),
łyżeczka musztardy

Jak przyrządzić:

Do garnka do gotowania na parze wkładamy warstwami podzielone na małe różyczki brokuły, pokrojone w plasterki ziemniaki i obrane ze skórki pomodory. Zamykamy garnek, dusimy wszystko na parze około godziny, aż zmiękną zimniaki...

Z pozostałych składników przygotowujemy sos,
czyli:
do roztrzepanego jogurtu dodajemy łyżeczkę musztardy, rozgnieciony czosnek, bazylię, pieprz i sól - do smaku, pamiętając jednak o tym, że potrawa w garnku nie jest wogóle przyprawiona, więc sos musi mieć dość intensywny smak...
Sos odstawiamy przykryty do lodówki, aby "przeszedł".

Kiedy warzywa będą już miękkie, wykładamy na talerze (jeśli się uda - warstwami), polewamy przygotowanym sosem i... smacznego.

Wystarcza na obiad dla 2-3 osób.

Potrzebne przybory:

garnek do gotowania na parze,
praska do czosnku (lub dużo cierpliwości przy jego rozgniataniu),
nóż, deska do krojenia

Jak podawać?

Jeszcze gorącą, rozłożoną już na talerzach i polaną sosem.

Uwagi:

Brokuły najlepiej świeże, nie mrożone. Jeśli będą mrożone, proszę je rozmrozić i odsączyć... Inaczej potrawa robi się strasznie mokra.

Jesli ktoś nie może żyć bez mięsa lub obiad bez niego to nie obiad, to najlepiej smakuje z piersią kurczaka grillowaną w folii lub duszoną w odrobinie wody, przyprawioną solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i ostrą papryką! Jeśli ktoś lubi, to marynowaną w miodowej zalewie...

Czas przygotowania:

Jeśli zdrowe i w miarę szbkie jedzenie chcecie mieć niedługo po przyjściu z pracy, warzywa można przygotować dzień wcześniej, pamiętając o tym, aby były przechowywane osobno, ale w lodówce i nieprzyprawione, bo wtedy puszczą sok!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.02.2007 valdit

dziń dybry

nałyczyłem si tego gotywać

pysznościa