Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brokułowy krem

Tekst i foto origa 16-08-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-66 złśredni40 min.niska

Składniki:

1 duży brokuł,
1 średnia cebula,
1 marchewka,
1 ziemniak,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju/oliwy,
1,5 litra bulionu domowego lub z kostki,
1 topiony serek śmietankowy,
natka pietruszki,
sól, pieprz do smaku,
grzanka/trochę startego sera/gęsta śmietanka do dekoracji.

Jak przyrządzić:

Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy, póki cebula się nie zeszkli. W tym czasie kroimy w dość dużą kostkę ziemniaka, a marchew w plastry około 1cm. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Kiedy cebula jest już przeźroczysta, wrzucamy skrojoną marchew, ziemniaki i brokuł. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Solimy, pieprzymy (ewentualnie dodajemy innych ulubionych przypraw, wrzucamy natkę pietruszki. Gotujemy około 15-20 minut (do miękkości warzyw). Kiedy wszystko jest już miękkie, wyciągamy warzywa i miksujemy na gładką masę. Zmiksowane wrzucamy do wywaru, ponownie doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy serek topiony (można go zastąpić śmietaną, ale serek przydaje "aksamitności"). Mieszamy, czekając, aż serek się rozpuści. Kiedy zupa ma już konsystencję gęstego kremu, nakładamy do miseczek, z wierzchu dekorując grzankami, posypując startym serem lub kleksem gęstej śmietanki.

Potrzebne przybory:

Garnek, mikser.

Jak podawać?

Tuż po przyrządzeniu, gorącą, w miseczkach ceramicznych.

Uwagi:

Można przed miksowaniem zostawić 2-3 różyczki brokułów w całości, które posłużą potem do dekoracji. Jeśli zależy nam na niskiej kaloryczności potrawy, polecam podawanie zupy bez dodatków typu grzanki czy inne-jest wystarczająco sycąca:)Dla mniej dbających o linię polecam wersję z serkiem pleśniowy (o wyraźnym smaku, np. lazur) - wrzucamy go rozdrobnionego do zupy zamiast zwykłego serka topionego. Możemy go tez zmiksować razem z warzywami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.08.2008 elli,

Zrobiłam, bo wydawał mi się najprostszym z podanych tu przepisów. Wyszedł...pycha!!! Szybki i chyba nie da się go zepsuć:) Dodałam tylko biały pieprz zamiast czarnego.

Zgłoś 18.11.2009 agata

pyszna zupka, moja roczna córeczka zjadła całą miseczkę i to jest dla mnie wyznacznik dobrego smaku :)

Zgłoś 21.03.2012 aneta

Właśnie dziś ugotowałam ten krem... Troszeczkę zmieniłam dekorację, skoro serek w środku, to do dekoracji użyłam tylko różyczki brokułów, a na spód bulionówek rozdrobniłam kurczaka z bulionu zam... Pokaż więcej

Właśnie dziś ugotowałam ten krem... Troszeczkę zmieniłam dekorację, skoro serek w środku, to do dekoracji użyłam tylko różyczki brokułów, a na spód bulionówek rozdrobniłam kurczaka z bulionu zamiast grzanek;) Pychotka, jestem pewna, że wrócę jeszcze do tego przepisu ;)

Zgłoś 21.03.2012 aneta

Właśnie dziś ugotowałam ten krem... Troszeczkę zmieniłam dekorację, skoro serek w środku, to do dekoracji użyłam tylko różyczki brokułów, a na spód bulionówek rozdrobniłam kurczaka z bulionu zam... Pokaż więcej

Właśnie dziś ugotowałam ten krem... Troszeczkę zmieniłam dekorację, skoro serek w środku, to do dekoracji użyłam tylko różyczki brokułów, a na spód bulionówek rozdrobniłam kurczaka z bulionu zamiast grzanek;) Pychotka, jestem pewna, że wrócę jeszcze do tego przepisu ;)

Zgłoś 06.05.2016 goÅÄ

iSEKC4 cwyewwugfpvx, [url=http://ubqzzwfrbgjz.com/]ubqzzwfrbgjz[/url], [link=http://jqszjikhrnnv.com/]jqszjikhrnnv[/link], http://wouvfjkvygxp.com/