Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brokuły i kurczak w sosie śmietanowym

Tekst i foto OBCA36 03-04-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2----

Składniki:

1 filet pojedynczy z kurczaka, 500g mrożonych brokułów, kilka pomidorków koktajlowych, pół kubka śmietany 12%, 2 średniej wielkości ząbki czosnku, przyprawa "Delikat do mięs" Knorr (czerwone opakowanie), sól, biały pieprz.

Jak przyrządzić:

Brokuły ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, a jeśli się zbyt rozgotują proszę się tym nie przerażać. Również będą pyszne. Odcedzić na sitku i pozostawić do odsączenia. Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę i bardzo krótko podsmażyć na odrobinie oliwy posypując "rozsądnie" solą, białym pieprzem i przyprawą "Delikat do mięs" (nawet 1,5 łyżeczki). Im krócej podsmaża się filet z piersi, tym jest bardziej soczysty i mięciutki. Ja sama kroję w drobną kostkę i "przerzucam go dosłownie chwilę po patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę bezpośrednio na patelnię do usmażonego kurczaka, wymieszać i od razu zalać śmietaną. Czosnku nie należy zbyt długo smażyć, gdyż ma goryczkowaty smak i nie zachowa świeżego smaku. Doprowadzić sos do wrzenia i wyłączyć gaz. Wrzucić ugotowane brokuły, a na sam koniec przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Tych pomidorków nie obiera się ze skórki, dlatego należy wrzucić je na sam koniec i wymieszać z sosem tuż przed podaniem na stół, aby w gorącym sosie skórka nie odeszła. Ze względu na cenę pomidorków, polecam również pomidora pokrojonego w ćwiartki, ale ze zdjętą skórką. Życzę smacznego.

Jak podawać?

Ja podaję z makaronem rurki ugotowane oczywiście al dente.

Uwagi:

Danie podaje z reguły na wczesną kolację, bądź na obiadokolację. Mimo makaronu i śmietanki jest ono bardzo lekkie. Jeśli ma być przygotowane dla większej ilości osób, należy zwiększyć porcję kurczaka i pomidorków, a brokuły wg. uznania. Ta sama zasada dotyczy czosnku. Wiem, że wiele Pań używa w kuchni Warzywka lub Vegety, dlatego Delikat można zastąpić tymi przyprawami. Wg mnie nie ma lepiej skomponowanej przyprawy niż ta, którą podałam w przepisie, dlatego bardzo zachęcam do wykorzystania jej ponieważ jednocześnie będzie ona przyprawiać sos.

Czas przygotowania:

Jest to danie bardzo łatwe i można je przygotować w ciągu 40 min. Bardzo sprawnej i zorganizowanej osobie wystarczy 30 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.10.2009 Lenasl,

przepis przepyszny, moj maz mowi ze 'polechtal jego podniebinie, a przeciez jest koneserem;p'

Zgłoś 05.05.2009 ,

Co tu komentować... :) bardzo mi się ten przepis podoba i napewno wypróbuję. Pozdrawiam panią autorkę.

Zgłoś 26.06.2009 ,

Robiłam to danie już kilka razy. jest po prostu wspaniałe!!! zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego. też dobrze smakuje.

Zgłoś 09.02.2012 irena

Pycha!!!!! Naprawdę! Już dawno moja rodzinka nie jadła z takim apetytem jak dziś!!!

Zgłoś 17.02.2013 Aniratak

Bardzo łatwe i bardzo smaczne, czyli takie jakie powinno być. Dodaję do mojego stałego jadłospisu ;D

Zgłoś 08.03.2013 gość

Dla mnie niestety bez szału. Zjeśc, zjedliśmy, ale nie przypadło nam do gustu.