Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brokuły w sosie beszamelowym

Tekst i foto Kacha 30-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty25-30 min.?

Składniki:

brokuły, sos beszamelowy, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Brokuły obgotować przez 10 min w osolonej i lekko osłodzonej wodzie - 1 łyżeczka (cukier sprawia, że nie zmienają koloru). Wyłożyć brokuły do naczynia żaroodpornego, polać przygotowanym sosem beszamelowym (zrobionym przez siebie bądź z torebki), tak aby różyczki brokułów się w nim zanurzyły. Zapiec w piekaniku (180 st. C) na złoty kolor.

Jak podawać?

Podawać gorące jako dodatek do dania głównego lub jako osobne danie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2011 Ola

Bardzo fajny przepis. Sos wyszedł pyszny. Dzięki!

Zgłoś 22.10.2006 forsakenmic

a może ktoś by podał zainteresowanym jak się robi beszamel.....

brokuły tez maja w torebce kupić?

Zgłoś 12.01.2007 monira

sos beszamelowy:

roztopić w garnku troszkę masła (2-3 łyżki) i dodać mąki, mieszać cały czas tak by powstała zasmażka. Dodać mleko (na oko, ale min. 1 szklankę) cały czas mieszając, powin... Pokaż więcej

sos beszamelowy:

roztopić w garnku troszkę masła (2-3 łyżki) i dodać mąki, mieszać cały czas tak by powstała zasmażka. Dodać mleko (na oko, ale min. 1 szklankę) cały czas mieszając, powinno zgęstnieć. Na koniec dodać gałkę muszkatułową (ok. 1 łyżeczki) i starkowany ser żółty - co najmniej sporą garść.

Zgłoś 03.05.2007 forsakenmic

ja wiedziałem:) uzywam go do lazani:)

to było dla zainteresowanych