Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brokuły w sosie beszamelowym

Tekst i foto rofil 24-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-615 złprosty30 min.średnio dużo

Składniki:

- 2 kwiaty brokuł,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 15 dkg sera typu rokpol,
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu,
- starta gałka muszkatałowa,
- sól,
- pieprz mielony.

Jak przyrządzić:

Brokuły gotujemy w nieosolonej wodzie do momentu kiedy będą miekkie. W tym samym czasie w niewielkim rondelku (ok 1L.) rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę cały czas mieszając. Czekamy aż mąka delikatnie przyrumieni się i w wtedy dolewamy powoli mleko uważając żeby nie zrobiły się grudki. Następnie dosypujemy rozkruszony ser i czekamy aż całkiem się rozpuści (niedopuszczając do wrzenia). Teraz dodajemy zielony pieprz, startą gałkę muszkatałową oraz sól i pieprz mielony do smaku (trzeba pamiętać, że zielony pieprz również będzie dodawać piekącego smaku) izdejmujemy z ognia.
Ugotowane i dobrze odsączone brokuły kładziemy na talerze i polewamy ciepłym sosem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.03.2004 ANIA Z WROCŁAWIA

Jak dla mnie to pycha,bo ja uwielbiam brokułki i sosik także

Zgłoś 11.03.2005 karoli

mój chłopak je mi z ręki;)

Zgłoś 28.07.2005 mirabelka

ugotowałam...super:-)

Zgłoś 06.10.2005 kamil78

zajebiste!!!!!!

Zgłoś 20.10.2005 Beata i Ania

Dobre ale proponuję zapieć w piekarniku

Zgłoś 27.10.2005 Ewa

Zdecydowanie lepsze zapieczone w piekarniku z serem!

Zgłoś 26.11.2006 podskurna

Sos beszamelowy warto przyprawić białym pieprzem, zamiast czarnego. Jest trochę ostrzejszy, no i znacznie lepiej wygląda w białym sosie.

Pozdrawiam!