Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brokuły w sosie jogurtowym

Tekst i foto monika 27-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
212-17 złprosty15-20 min.ok. 200 kcal

Składniki:

2 średnie brokuły,
kostka bulionowa [najlepiej warzywna),
mały kubek jogurtu naturalnego (150-175 ml),
łyżeczka mąki kukurydzianej (jeśli nie mamy akurat pod ręką, możemy użyć mąki pszennej),
1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić:

Brokuły rozkrajamy na pół. Gotujemy 10-12 minut w małej ilości wody z kostką bulionową.
W międzyczasie mieszamy jogurt z mąką, dodajemy czosnek i sól. Sos podgrzewamy, ciągle mieszając, aż zgęstnieje (ważne: nie dopuszczamy do momentu wrzenia, ponieważ sos może się nam zwarzyć!).
Brokuły osączamy, kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sosem.

Jak podawać?

Brokuły wybornie smakują z młodymi ziemniaczkami gotowanymi na parze i rybą lub indykiem.

Uwagi:

Smakosze mogą również przygotować 1/2 szklanki orzechów laskowych i podprażyć je na teflonowej patelni, a następnie posypać brokuły.

Czas przygotowania:

Rewelacyjna przekąska lub dodatek do przygotowania w ekspresowym tempie :)
Pyszne i zdrowe -
brokuły zawierają selen, cynk, wapń oraz przeciwutleniacze.
Polecam!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.03.2008 zosia

Cz macie jakąś sałatkę w której by nie było czosnku bo mój organizm nie toleruje tego świństwa czekam i pozdrawiam

Zgłoś 23.07.2008 JU

przecież nie musisz dodawać czosnku, jest jeszcze wiele innych przypraw, z których na pewno masz swoją ulubioną.

Zgłoś 03.07.2011 an

hm kostka bulionowa i mąka w sosie rzeczywiście niesamowicie zdrowe. a skąd ta cena się wzięła. brokuł 3 zł jogurt 1 zł i ząbek czosnku....