Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brokuły z czosnkiem

Tekst i foto Edyta 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-510 złprosty20 min.niska

Składniki:

Brokuły - najlepiej swieże, 2 sztuki, ale mogą tez być mrożone, kilka ząbków czosnku, ser żółty

Jak przyrządzić:

Brokuły lekko podgotować w osolonej ciut wodzie, poukładać w posmarowanym troszkę masłem naczyniu żaroodpornym, posypać rozdrobnionym czosnkiem (dość mocno) i posypać tartym żółtym serem, zapiekać ok. 20 min, aż ser się rozpuści.

Potrzebne przybory:

wyciskarka do czosnku

Jak podawać?

Jako przystawkę. Lepiej na ciepło, ale po wystygnięciu też smakuje.

Uwagi:

Nie należy rozgotowywać brokułów...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.06.2006 Martusia

Warto także posypać to wszystko bazylią suszoną. :)

Zgłoś 02.06.2006 aniag

a ja posypuje tartym parmezanem :)

Zgłoś 17.09.2006 PRAWDZIWA Martana

A ja zalewam chuda smietana juz wymieszana z tartym serem:) (taki pseudo beszamel) Pozdrawiam.

Zgłoś 07.10.2006 waldemarro

uwielbiam czosnek, ale z brokułami jednak mi on nie podszedł. Mozlwie że coś zrobiłem nie tak, przepis jest bardzo skrótowy - nie ma np temperatury zapiekania. Poza tym w jaki spoóśb dodawać czo... Pokaż więcej

uwielbiam czosnek, ale z brokułami jednak mi on nie podszedł. Mozlwie że coś zrobiłem nie tak, przepis jest bardzo skrótowy - nie ma np temperatury zapiekania. Poza tym w jaki spoóśb dodawać czosnek ?ja 2 wyciśnięte duze ząbki rozsmarowałem na brokułach i po upieczeniu okazało się, że czosnek jest niemalże surowy. Sera też dalem nie za dużo - również nie podana jego ilość w przepisie. Wnioski moje są takie, że coś z tej potrawy może być, ale trzeba troche pokombinować - czosnek rozsmarować (a nie posypac jak pisze autorka - wyciśnięty czosnek nie nadaje się do posypywania) na dnie naczynia, a sera dać przynajmniej 25 dkg na 1 brokuła