Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brokuły z ryżem

Tekst i foto Wisienka 20-07-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty45 min.?

Składniki:

brokuł, garść ryżu (preferuję parboiled), ząbek czosnku, mała cebula, dwa grubsze plastry szynki, kukurydza z puszki, oliwa z oliwek, ser mozzarella, przyprawy: sól, pieprz, curry, odrobina papryki chili.
Do sosu beszamelowego: łyżka masła, łyżka mąki, mleko, biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić:

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo (ja gotuję ok. 7 minut w "kuchni parowej" Tefala bez soli, dopiero później solę). Ryż ugotować na miękko. Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać pokrojoną drobno w kostkę szynkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, podsmażyć. Dodać ryż, kukurydzę, przyprawić do smaku. Ryż z dodatkami wyłożyć do naczynia żaroodpornego (nie ma potrzeby smarować go tłuszczem, gdyż ryż wymieszany jest z oliwą, na której był smażony). Na wierzch ułożyć brokuł.
Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, rozmieszać trzepaczką, dolać mleko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Brokuły polać sosem, posypać startym serem i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika (ser musi się roztopić i lekko podpiec). Zapiekać w temperaturze ok. 180 st. C.

Jak podawać?

Potrawę wyłożyć na talerze. Dobrze komponuje się z winem:)

Uwagi:

Tak sobie myślę, że następnym razem spróbuję "ubogacić" ryż w więcej warzyw: może marchewka? Jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, dopisuje się!

Czas przygotowania:

Ponieważ brokuł "paruję" w gotowym urządzeniu, w tym czasie mogę zająć się czymś innym, np. przygotować ryż z dodatkami lub sos. Potrawę wymyśliłam wczoraj, bo miałam "do zagospodarowania" ryż z dnia wcześniejszego;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.08.2006 Jasia_k

Całkiem ciekawe-napewno wypróbuje :)

Co jeszcze tam wrzuce to niewiem zobacze co będzie w lodówce :)

Pozdrawiam

Zgłoś 05.12.2006 Hinai

Osobiscie uwazam, ze ziemniaki bylyby tutaj lepsza baza.Pozd

Zgłoś 25.03.2011 goska

Zapiekanka jest bardzo dobra i świetnie prezentuje się na towarzyskich kolacjach. Najlepsze jest to, że tak naprawdę jest szybka i łatwa do przygotowania