Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brokuły z sosem

Tekst i foto Beata 02-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-420 złprosty7-12 min.niska

Składniki:

brokuły zielone, białe lub fioletowe,
żółtka z 2 jaj, piana z 2 białek, masło, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

W specjalnym naczyniu do gotowania na parze parujemy obrane i przygotowane brokuły - ilość w zależności od liczby gości. Gotujemy około 12 minut. Po wyjęciu odkładamy na ozdobny talerz. W czasie gotowania brokułów przygotowujemy w naczyniu sos. 2 żółtka ucieramy z roztopionym masłem, po czym powoli dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać sok z cytryny i szczyptę cukru.
Goście zajadają sie zdrowymi ciepłymi brokułami, zanurzając je w sosie!
Pycha!

Potrzebne przybory:

miska, naczynie do gotowanaia na parze

Jak podawać?

Proste i zarazem wykwintne danie na każda okazję.

Uwagi:

Do ugotowania brokułów nadaje się parowar.
Polecam, ostatnio jem więcej gotowanych na parze ryb i warzyw i schudłam od 27 stycznia 16 kg. Ubyło mi lat, a przybyło radości życia!
Pozdrawiam.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.06.2006 DOOOJ

ZROBIŁAM-ALE OHYDA-BROKUŁY Z JAJKIEM,BLEEEEEEEEEEE......

Zgłoś 01.06.2007 mg

"Składniki:

brokuły zielone, białe lub fioletowe..."

Co to znaczy????????????????????