Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Brokuły z zapiekaną fetą i dymką

19.07.2011

Sezon na brokuły w pełni. Warto spróbować tych zielonych roślin, bo są pełne witamin. Polecam je zwłaszcza anemikom, z powodu dużej zawartości żelaza. Zazwyczaj spożywamy je ugotowane do drugiego dania. A one mogą być samodzielnym daniem. Wystarczy dymka, feta i ostre chili. Ostry i słony smak tej potrawy niweluje właśnie soczysty, chrupiący brokuł. Ale uwaga: nie można go rozgotować.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
316 złprosty35 min.średnia

Składniki:

1 opakowanie sera feta (270 g),
1 brokuł,
pęczek cebulki dymki,
pęczek natki pietruszki,
1 jajo,
bułka tarta,
sól,
przyprawa chili,
łyżeczka oliwy aromatyzowanej z chili,
łyżka oleju.

Jak przyrządzić?

Brokuła umyć, odciąć łodygę i liście.

Gotować w lekko osolonym wrzątku aż do miękkości.

Powinien być chrupiący, nie rozgotowany.

Wystarczy 20 minut.

Dymkę umyć i pokroić wraz ze szczypiorkiem i podsmażyć wolno na ostrej oliwie z chili.

Natkę pietruszki umyć i porwać na większe kawałki.

Rozbić i roztrzepać jajo, a na drugiej salaterce wysypać bułkę tartą do obtaczania sera.

Fetę pokroić w równe i duże sześciany.

Obtaczać w jajku i bułce.

Smażyć na oleju, przewracając tak, by każdy bok sześcianu się usmażył, a panierka nie odchodziła od fety.

Wystarczy kilka minut na umiarkowanym ogniu.

Brokuła podzielić na większe cząstki.

Na nim ułożyć usmażone kawałki fety.

Posypać usmażoną, ostrą dymką i natką pietruszki.

Całość oprószyć chili.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem lub bez.

Najlepiej na ciepło.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.07.2011 alicja

Bardzo fajny przepis :) wyszło pyszne! :)