Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brokuły zapiekane z kurczakiem i boczkiem

Tekst i foto Elzaa 30-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty30 min.średnia

Składniki:

paczka brokułów mrożonych,
3 plastry boczku,
2 piersi kurczaka,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
4-5 jaj,
starty zółty ser (ilość dowolna),
2 łyżki masła,
sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, chili

Jak przyrządzić:

Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć bez tłuszczu na patelni. Piersi kurczaka pokroić w paseczki i dorzucić do boczku. Dodać sól, pieprz i chili do smaku. Smażyć na złoto.
Mrożone brokuły gotować w małej ilości osolonej wody przez około 5 minut (nie powinny być miękkie), a następnie odcedzić.
Jajka rozbełtać z jogurtem i drobno startym serem. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Brokuły rozdzielić na mniejsze cząstki i rozłożyć równomiernie w naczyniu, dodać boczek z kurczakiem, a następnie zalać masą jajeczno-serową. Wierzch posypać resztą startego sera.
Zapiekać przez 20 minut, aż masa jajeczno-serowa zetnie się i nabierze złocistego koloru.

Potrzebne przybory:

naczynie żaroodporne

Jak podawać?

Na talerzu z dodatkiem świeżego listka bazylii i z lampką różowego wina.

Czas przygotowania:

Proste i szybkie w przygotowaniu danie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.07.2006 paris hilton

przepyszne bylo :)

Zgłoś 18.10.2006 HeniaK.

Bardzo dobre, mało pracochłonne.Pychota.

Zgłoś 28.04.2007 OLO

Super Palce lizać !!!!!!

Zgłoś 28.04.2007 sara

mniam mniam! uwaga uzależnia takie dobre hihi

Zgłoś 31.12.2007 elle

....pyszota....nie mialam sera, ale cos wspanialego, mam nadzieje ze z dodatkiem sera jeszcze lepsze....w skali od 1 do 10 - WIELKA DZIESIATKA

Zgłoś 30.07.2008 Aven

Przeboj:) To naprawde jest swietne. Jako zagorzala milosniczka kukurydzy zmodyfikowalam nia ten przepis i naprawde bylo to swietne. Latwo to przygotowac, trudno cos zepsuc, naprawde polecam.

Zgłoś 28.09.2008 Edyta

Bardzo smaczne i latwe w wykonaniu.

Zgłoś 24.06.2010 kama

Czy jogurt pod wpływem wysokiej temper.nie zważy sie?