Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brownies

Tekst i foto muquero 12-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 porcji10 złprosty45 min.?

Składniki:

- 2 czekolady gorzkie,
- niecała szkl. cukru,
- 2/3 kostki masła,
- szklanka mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 garście orzechów włoskich,
- 2-3 jajka.

Jak przyrządzić:

Stopić w rondlu czekolady z masłem. Jajka ubić porządnie z cukrem, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Połączyć to z ostudzonymi czekoladami, wyłożyć na keksówkę natartą masłem i tartą bułeczką. Posypać z wierzchu orzechami (lub płatkami migdałowymi).
Piec w 180-200 stopni, jakies 20-30 minut. Ważne - ciasto ma być ciut niedopieczone, wilgotne w środku.
Podawać - na ciepło, a jak z bitą śmietaną to w ogóle... Kiedyś padł rekord - zjedliśmy całe ciasto w 20 minut od zakończenia pieczenia - bardzo gorące, bardzo pyszne.

Potrzebne przybory:

Mikser, miska, brytfanka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.09.2003 Atra1

Dla niewtajemniczonych - brownies jada się często podgrzane, soczyste, ociekające czekoladą z kulką lodów na wierzchu, albo bitą śmietaną. Aaaaalbo jeszcze zimne, pokrojone w kwadraty. Pycha, w ... Pokaż więcej

Dla niewtajemniczonych - brownies jada się często podgrzane, soczyste, ociekające czekoladą z kulką lodów na wierzchu, albo bitą śmietaną. Aaaaalbo jeszcze zimne, pokrojone w kwadraty. Pycha, w każdym razie, i bomba kaloryczna niestety.

Zgłoś 11.11.2003 Ankra

Przepis rewelacyjny! Najlepsze prosto z piekarnika.

Zgłoś 18.02.2004 pi

ciasto nawet fajne wyszło, ale przypomina mi zwykłego murzynka :)

Zgłoś 14.04.2004 aga

znam ten przepis z cala kostka masla i jedynie 100g maki :)

jest mniejszym gniotem, a jak jest cieple, to wyplywa rozgrzana czekolada z niego. mniam :>

Zgłoś 14.07.2004 HEJKA1

a ja wiem - zreszta robie to ciacho juz hoo, hooo - , ze do Bownie NIE DODAJE SIE PROSZKU DO PIECZENI!!! wŁASNIE WTEDY JEST TAKIE FAJNIE WLGOTNE

pOLECAM, PYSZNIUTKIE

Zgłoś 21.07.2004 brownie gurl

no wlasnie, bez proszku, bo brownies nie powinno byc wyrosniete :)

Zgłoś 19.01.2006 Dorotis

TO NIE JEST MURZYNEK!!!! TO SUPER CZEKOLADOWE CIASTO! MUSI BYC BARDZO NISKIE I "MOKRE" OJ ZARAZ WPISZE SWOJ WLASNY PRZEPIS! "THE BEST BROWNIES"

Zgłoś 14.02.2006 alicja

tak mi cos nie pasowalo z tym proszkiem do pieczenia bo jak mi wyroslo to wygladalo jak wielki grzyb-moze mialam za mala keksowke. ale mimoto bylo pycha! najlepsze na cieplo z lodem.

Zgłoś 04.03.2007 Souce Cheef

Brownies jest plackiem.Musi byc dosc geste,intensywne.To nie jest biszkopt w ktorym najwazniejsza jest delikatnosc i puszystosc.Nie dodajemy proszku do pieczenia tylko sodę,ok.pol lyzeczki.odpow... Pokaż więcej

Brownies jest plackiem.Musi byc dosc geste,intensywne.To nie jest biszkopt w ktorym najwazniejsza jest delikatnosc i puszystosc.Nie dodajemy proszku do pieczenia tylko sodę,ok.pol lyzeczki.odpowiednie proporcje na okragla tortownice 26cm.to:Kostka masla,3 czekolady,6 jajek,100gr cukru plus pol saszetki cukru waniliowego,lyzeczka cynamonu,4 czubate lyzki maki.opcjonalnie mozemy dodac drobno pokruszonych orzechow wloskich lub mlotkowanych niesolonych orzeszkow ziemnych.Po ostudzeniu wylewamy na ciasto polewe czekoladowa i posypujemy migdalami.Zycze smacznego!

Zgłoś 02.12.2006 magda

zrobiłam to ciasto wczoraj . bez proszku do pieczenia . po 30 min pieczenia było lejące w środku . wydawało mi się surowe . podpieklam je jeszcze trochę . dziś jest klejące , kruszy się ale w sm... Pokaż więcej

zrobiłam to ciasto wczoraj . bez proszku do pieczenia . po 30 min pieczenia było lejące w środku . wydawało mi się surowe . podpieklam je jeszcze trochę . dziś jest klejące , kruszy się ale w smaku jest dobre - mocno czekoladowe . aha dosypałam sporo orzchów . smakuje mi ale ja osobiscie wolę puszyste wyrośniete jak murzynek a ten jest jak to mój mąż powiedział : gnieciuch :/ polecam spróbować :)

Zgłoś 31.10.2007 Marek

bardzo gorące, bardzo pyszne = bardzo źle dla zdrowia.

Zgłoś 11.10.2009 ola

a mi wyszło tak mokre, że chyba za bardzo..., że nie pokroję, chyba poczekam aż się wystudzi i na zimno spróbuje...

Zgłoś 17.11.2007 Gumbasso

Właśnie upiekłam pierwsze w mojej "karierze" brownie :-) Ludzie, coś niesamowitego!! To jest chyba najbardziej skondensowana, niezdrowa i najpyszniejsza słodycz świata! :-) Kilka uwag.... Pokaż więcej

Właśnie upiekłam pierwsze w mojej "karierze" brownie :-) Ludzie, coś niesamowitego!! To jest chyba najbardziej skondensowana, niezdrowa i najpyszniejsza słodycz świata! :-) Kilka uwag. Zmieniłam trochę przepis i zamiast gorzkich czekolad dodałam jedną mleczną jedną gorzką a ciasto i tak jest mocno gorzko-czekoladowe, więc dla wielbicieli mlecznej czekolady polecam wersję zmodyfikowaną tylko z mleczną czekoladą. Poza tym trochę za długo trzymałam moje ciasto w piekarniku bo bałam się, że będzie "surowe". Teraz jest na brzegach odrobinę za suche. Okazuje się, że im bardziej surowe tym lepiej więc nie trzeba się przejmować :)

Zgłoś 13.12.2007 ilonka

Ja używam tylko mlecznej czekolady, bo nie moge znieść gorzkiej:) a do srodka kruszę jeszcze białą jako dodatek. czasami z tego ciasta robie też ciasteczka. tak samo pyszne, ale niestety jak pos... Pokaż więcej

Ja używam tylko mlecznej czekolady, bo nie moge znieść gorzkiej:) a do srodka kruszę jeszcze białą jako dodatek. czasami z tego ciasta robie też ciasteczka. tak samo pyszne, ale niestety jak postoją to sie robią bardzo twarde. dlaczego?

Zgłoś 29.10.2008 jags

chyba bym wykorkowała gdybym zjadał na gorąco czekoladowego zakalca...

Zgłoś 03.02.2009 Villemo

przepyszne:)super wyszlo, up[ielko sie, nie ma zadnego zakalca, jest lekko wilgotne, na zimno tez jest pycha

Zgłoś 27.06.2011 janusz

Uwielbiam Brownies szczegolnie z lodami ! Bylem wczoraj w restauracji i jadlem brownie z lejaca w srodu czekolada i chrupiacym na zewnatrz ciastem . Czy zna moze ktos z was przepis na takie ... Pokaż więcej

Uwielbiam Brownies szczegolnie z lodami ! Bylem wczoraj w restauracji i jadlem brownie z lejaca w srodu czekolada i chrupiacym na zewnatrz ciastem . Czy zna moze ktos z was przepis na takie brownie?

dzieki

J