Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brukselka inaczej

Tekst i foto ania 22-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
48 złprosty20 min.?

Składniki:

10 dużych brukselek, 2 średnie ogórki kiszone, 2 jajka na twardo, 10 dag śliwek kalifornijskich, 1 małe winne jabłko, sól, pieprz, 4-5 łyżek majonezu Kieleckiego.

Jak przyrządzić:

Jabłko, jajka, ogórki pokroić w drobną kostkę. Śliwki pokroić w cieniutkie paski. Brukselki (surowe) pokroić w drobne cienkie paski. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
Wstawić do lodówki na 2 godz. do schłodzenia.

Potrzebne przybory:

deska do krojenia, nóż, garnek do jajek, miska szklana

Jak podawać?

Sałatkę podaje z chrupiącą bułką z masłem i dobrą szynką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.10.2008 wolek68

1 kg brukselki

Brukselka marynowana.

marynata:

1 łyżeczki nasion kopru

10 ziaren ziela angielskiego

łyżka soli

1 łyżki cukru

3 szkl. octu 10%
Pokaż więcej

1 kg brukselki

Brukselka marynowana.

marynata:

1 łyżeczki nasion kopru

10 ziaren ziela angielskiego

łyżka soli

1 łyżki cukru

3 szkl. octu 10%

Brukselkę sparzyć wrz?tkiem, ułożyć ciasno w słoikach. Zagotować składniki marynaty z 2 szklankami wody. Brukselkę zalać gor?c? marynat?. Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować.

Zgłoś 28.03.2007 ks

zrobiłam i jest przepyszna. miło mnie ta sałatka i moich gosci zaskoczyła.

Zgłoś 10.02.2008 kuchcia

czy może ktoś podzielić się ze mną dobrym i sprawdzonym przepisem na marynowaną brukselkę?