Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bruschetta z pomidorami

Tekst i foto alraune 07-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje? złprosty15-20 min.?

Składniki:

- pszenny chlebek (np. ciabatta) albo kawiorka,
- 2 duże pomidory,
- 2-3 ząbki czosnku,
- parę listków bazylii,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- parmezan w grubych wiórkach do posypania.

Jak przyrządzić:

Pomidory pokroić na trochę grubsze plasterki - chlebka ukroić (kromki 1,5-2cm grubości) tyle, żeby starczyło pomidora na wierzch każdej. Posmarować je oliwą z oliwek. Pokroić czosnek na cienkie platerki. Obłożyć kromki pomidorem, a następnie czosnkiem - posolić, popieprzyć, przykryć listkiem bazylii i jeszcze trochę skropić oliwą. Wstawić do piekarnika - takie lepsze, bo chrupiące z obu stron (jak nie przypala, bo mi przypala, więc robie w opiekaczu) - czas ok. 10 minut, ale mogę się mylić, bo rzadko w nim robię albo na grilla w mikroweli (4-6 minut - w zależności od mocy kuchenki - trzeba wyczuć). W każdym razie należy wyciągnąć jak brzegi chlebka będą mocniej przyrumienione. Posypać parmezanem i skonsumować.

Jak podawać?

Jako przekąskę, i wtedy gdy ma się na to ochotę. Można zrobić też z mozzarellą - wtedy plasterek serka pod pomidorka i już raczej zrezygnować z parmezanu.

Uwagi:

Dobra rzecz dla miłośników czosnku.

Czas przygotowania:

Nie jestem pewna - nigdy nie patrzyłam na zegarek - ale nie powinno byc dłużej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.04.2003 olga

zrobiłam i naprawde przepyszne. dzieki za ten przepis

Zgłoś 15.12.2002 spectra

jesli mozna....ja te wszystkie produkty kroje i mieszam razem.dodaje do tego parmezan i oregano.nakladam na weke(taka biala bulka)i zapiekam w piekarniku...na koniec ukaladam na tace itd i klade... Pokaż więcej

jesli mozna....ja te wszystkie produkty kroje i mieszam razem.dodaje do tego parmezan i oregano.nakladam na weke(taka biala bulka)i zapiekam w piekarniku...na koniec ukaladam na tace itd i klade obok listki bazylii......przystawka przepyszna.....

Zgłoś 15.11.2002 tamagosi

mmmmmm, wspaniała przekąska, a do tego schłodzone półwytrawne winko- np. Pino Grigio.....

Zgłoś 15.11.2002 tamagosi

mmmmmm, wspaniała przekąska, a do tego schłodzone półwytrawne winko- np. Pino Grigio.....

Zgłoś 17.07.2003 kris

Bruschetta to jedna z moich ulubionych przekąsek!!!

Ja zwykle:

kroję pomidory w kostkę, i mieszam z DUŻĄ ilością posiekanego czosnku oraz posiekaną ŚWIEŻĄ bazylią i oliwą.

P... Pokaż więcej

Bruschetta to jedna z moich ulubionych przekąsek!!!

Ja zwykle:

kroję pomidory w kostkę, i mieszam z DUŻĄ ilością posiekanego czosnku oraz posiekaną ŚWIEŻĄ bazylią i oliwą.

Ponieważ kocham czosnek - bruschette serwuję zwykle na chrupiącym pieczywie czosnkowym.

Zgłoś 01.08.2003 Basia

Ja robie dokladnie tak jak Kris.Opiekam chleb lub inne pieczywo i juz posiekane pomidorki z czosnkiem,oliwka,sola,i koniecznie BAZYLIA klade na wierzch.Naprawde wspaniale a 5 minut roboty.POLECA... Pokaż więcej

Ja robie dokladnie tak jak Kris.Opiekam chleb lub inne pieczywo i juz posiekane pomidorki z czosnkiem,oliwka,sola,i koniecznie BAZYLIA klade na wierzch.Naprawde wspaniale a 5 minut roboty.POLECAM!!!!!!!MMMMNNNiami

Zgłoś 26.06.2004 maggie

Bardzo dobre! Tylko radzę przed zapiekaniem sparzyć i zdjąć skórkę z pomidorków, bo potem sama odchodzi i się niewygodnie ciągnie. Poza tym nie żałować czosnku i sera to będzie supi:)

... Pokaż więcej

Bardzo dobre! Tylko radzę przed zapiekaniem sparzyć i zdjąć skórkę z pomidorków, bo potem sama odchodzi i się niewygodnie ciągnie. Poza tym nie żałować czosnku i sera to będzie supi:)

Zgłoś 16.04.2005 fasola

A propo czosnku!

we włoszech czosnkiem przeciera się tylko skórkę z bagietki, ....potem polewa się odrobiną oliwy z oliwek, przypieka sie delikatnie z jednej strony, odwraca się, na to na... Pokaż więcej

A propo czosnku!

we włoszech czosnkiem przeciera się tylko skórkę z bagietki, ....potem polewa się odrobiną oliwy z oliwek, przypieka sie delikatnie z jednej strony, odwraca się, na to nakłada się mozzarellę, przypieka aż zacznie sie rozpuszczać mozarella, potem szybko dodajemy pokrojony w plastry pomidor, swierze listki bazyllii i na koncu znowu polewa się odrobiną oliwy. ...

Zgłoś 13.10.2005 darek

... bruschetta ma wiele przepisow i w gruncie rzeczy co lubisz mozesz dodac - pozostajac rozsadnym ( ogorek nie przejdzie),

tylko zastanawia mnie dlaczego tyle osob dodaje ser???

P... Pokaż więcej

... bruschetta ma wiele przepisow i w gruncie rzeczy co lubisz mozesz dodac - pozostajac rozsadnym ( ogorek nie przejdzie),

tylko zastanawia mnie dlaczego tyle osob dodaje ser???

Parmiggiano Reggiano, Grana Padano, czy nawet Zolty ser tak ale nie z bruschetta!!!

Zgłoś 06.02.2006 Kuchareczka

Nie zapominajcie o occie balsamicznym!

Skropcie już gotowe grzanki.

Mniaaam

Zgłoś 13.03.2006 ivonne

ja piekę gorącą grzankę ( opiekam w tosterze ) polewam oliwą ( najlepiej bazyliowo- czosnkową) kładę na to plaster pomidora, pieprz i sól

to taka moja kamapka bez nazwy :) ale w tym stylu... Pokaż więcej

ja piekę gorącą grzankę ( opiekam w tosterze ) polewam oliwą ( najlepiej bazyliowo- czosnkową) kładę na to plaster pomidora, pieprz i sól

to taka moja kamapka bez nazwy :) ale w tym stylu

oczywiście mozna dać mozarellę, tak mi się to wymyśliło, jako caprese na kanapce :) albo jakiś inny np corregio

Zgłoś 30.03.2006 frucia

A ja robię tak:

bagietka(lub jakaś inna podłużna bułka)

pomidor

świeża bazylia

oliwa

czosnek

sól

Kroję bagietkę w grube kromki polewam oliwą, obf... Pokaż więcej

A ja robię tak:

bagietka(lub jakaś inna podłużna bułka)

pomidor

świeża bazylia

oliwa

czosnek

sól

Kroję bagietkę w grube kromki polewam oliwą, obficie nacieram czosnkiem i piekę w piecu aż będą ciepłe i chrupiące.

Później kładę na nie pomidory pokrojone w kostkę, bazylię i posypuję solą.

Zgłoś 07.06.2006 Emil

Tak naprawdę to powinno się dawać chlebek ciabatta. Jest już raczej w większości piekarni. Wtedy to dopiero będzie wyśmienite. Tak jest w oryginale.

Zgłoś 11.06.2007 lalunia

Byłam we włoskiej resttauracji i tam była podana jako przystawka w formie dipu do ktorej podane byly grzanki . pychotka i była w niej zarówno cebula jak czosnek i przyprawy. pomidorki pokrojone ... Pokaż więcej

Byłam we włoskiej resttauracji i tam była podana jako przystawka w formie dipu do ktorej podane byly grzanki . pychotka i była w niej zarówno cebula jak czosnek i przyprawy. pomidorki pokrojone w kostke

Zgłoś 28.03.2010

Witam... Spróbujcie z rukolą - w takiej formie jadłam we włoszech i było świetne :) i jak już ktoś wspomniał nie spotkałam się z żadnym serem na tej przystawce...

Polecam

Zgłoś 19.01.2014 nieżyd

No właśnie POlak to zaraz nap******i czosnku aż ryj wykręca.