Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Brzoskwinie z tuńczykiem

Tekst i foto Maja 30-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty25 min.średnio dużo

Składniki:

- brzoskwinia z puszki,
- czosnek,
- tuńczyk (w sosie własnym lub w oleju),
- majonez,
- jogurt naturalny,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Brzoskwinie odcedzić z soku. Połówki brzoskwiń ułożyć na półmisku (dziurą po pestce do góry). Na każdą brzoskwinię nałożyć tuńczyka (w dziurę po pestce). Sos robimy z majonezu i jogurtu naturalnego (może być pół na pół - jak kto lubi). Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy.
Sos wstawiamy do lodówki na 15 min., żeby się "przegryzł". Nastepnie sosem polewamy przygotowane wcześniej brzoskwinie.

Jak podawać?

Na półmisku z zielonym przybraniem dla kontrastu do koloru brzoskwiń.

Życzę miłych doznań smakowych!

Uwagi:

Jest to propozycja dla ludzi odważnych, kochajacych zaskakujace połączenia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.05.2003 Ananas

Ja dodaję zamiast brzoskwiń ananasa, mniam, pycha.

Zgłoś 12.11.2002 agnes s.

no wiec jedza to tam nozem i widelcem a jako ze calosc lezy pomiedzy zielenina to sie nie przesuwa...:)

Zgłoś 31.10.2002 agnes s.

Podobne danie jem często w pewnej restauracji w Belgii i to faktycznie jest bardzo dobre. Tam jednak tuńczyk (z sosu własnego) jest najpierw wymieszany z sosem majonezowym a potem nalozony do po... Pokaż więcej

Podobne danie jem często w pewnej restauracji w Belgii i to faktycznie jest bardzo dobre. Tam jednak tuńczyk (z sosu własnego) jest najpierw wymieszany z sosem majonezowym a potem nalozony do połówek owoców. Sos nie ma wprawdzie czosnku ale odrobinę czegoś ostrego jak kapary. Jezeli ktoś ma, to proponuję użyć brzoskwinie z mało słodkiej zalewy.

Zgłoś 02.03.2004 Moniqe

Ja w brzoskwinie nakładam tunczyka + cebulkę w kostkę + majonez+przyprawy i też jest dobre;-))

Zgłoś 08.04.2004 anulinka

Czy ktoś zna wersję bez jogurtu. Też coś takiego jadłam, ale nie znam proporcji :(

Zgłoś 25.08.2004 A_Radosna

Danie pycha. Bardzo mi smakowało, ale skorzystałam z rad Moniqe i dodałam majonez i cebulkę do tuńczyka.

Zgłoś 13.09.2004 Megi39

Świetnie znam to danko. Rewelacja!!! Tuńczyka trzeba porządnie odcisnąć z zalewy. Ja do tuńczyka dodaje tylko majonez i odrobinę musztardy do zaostrzenia smaczku. Podaję na liściach sałaty. Wygl... Pokaż więcej

Świetnie znam to danko. Rewelacja!!! Tuńczyka trzeba porządnie odcisnąć z zalewy. Ja do tuńczyka dodaje tylko majonez i odrobinę musztardy do zaostrzenia smaczku. Podaję na liściach sałaty. Wygląda piękie i wysmienicie smakuje.

Zgłoś 11.02.2005 kaśka

proponuję odciąć niewielki kawałek brzoswini od spodu wtedy nie będzie się Wam przesuwało! taki mały prosty trik a działa.

Zgłoś 13.03.2005 Natasha

Mmmmm... Pycha :) Z dodatkowa cebulka of cozzz ..... Polecam

Zgłoś 05.05.2005 mysia

palce lizac!!moj Pawel sie ostro zajadal. napewno brzoskwinki jeszcze zagoszcza na naszm stole!!

Zgłoś 18.07.2005 daniel

superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Zgłoś 22.12.2005 Marusia

Zmieszałam sos z tuńczykiem i cebulką ale dodałam również drobno pokrojone ogóreczki konserwowe. To dopiero było pyszne :)