Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Budyń szpinakowo-ryżowy z sosem śmietanowym

Tekst i foto ADAM 08-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
510 złprosty15 min.średnia

Składniki:

Budyń:
1 kg szpinaku,
15 dag ryżu,
łyżka masła,
4 jaja,
2 łyżki tartej bułki,
ząbek czosnku,
sól, cukier.

Sos:
2 łyżki masła,
4 łyżki mąki,
szklanka wywaru z włoszczyzny,
szklanka śmietany light,
przyprawa do zup,
pół cytryny,
cukier,
sól.

Jak przyrządzić:

Szpinak oczyszczamy, płuczemy.
Ryż wkładamy do pojemnika będącego częścią parowaru.
Szpinak i ryż gotujemy na parze.
Szpinak odciskamy, mielimy dwa razy w maszynce.
Masło ucieramy, dodajemy przyprawy i żółtka, ostudzony ryż oraz szpinak.
Ubijamy pianę z białek i mieszamy ją dokładnie z całością.
Masę wykładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek, które szczelnie zamykamy.
Budyń gotujemy 15 minut.

Sos:
Mąkę zasmażamy na jasny kolor, rozprowadzamy wywarem, dodajemy śmietanę, cukier, sól i sok z cytryny.

Potrzebne przybory:

parowar, żaroodporne formy budyniowe

Jak podawać?

Budyń podajemy polany sosem śmietanowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.