Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Budyń z raków

Tekst i foto BACA 06-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
425 złśredni30-60 min.?

Składniki:

10 dag białych części pora,
7 dag masła,
20 dag ryżu,
20 dag szyjek rakowych,
4 szt. jajek,
100 ml śmietany 36%,
1 dag koperku,
masło do posmarowania formy,
tarta bułka do posypania formy,
sól,
pieprz,
papryka

Jak przyrządzić:

Umyte, oczyszczone pory drobno szatkuję.
Płuczę ryż.
Do pora dodaję masło i wypłukany ryż. Gotuję wszystko na sypko. Studzę.
Żółtka łączę ze śmietaną, dodaję zimny ryż, szyjki rakowe oraz przyprawy i dobrze wyrabiam.
Z białek ubijam sztywną pianę. Pomału dodaję do przygotowanej masy pianę i delikatnie mieszam plastikową łopatką.
Uzyskaną masą napełniam wysmarowane i wysypane miseczki żaroodporne. Gotuję w parowarze 30-60 minut w zależności od wielkości użytych miseczek.
Budyń po ugotowaniu pozostawiam w formie do czasu, aż ostygnie.
Smacznego!

Jak podawać?

Budyń podaję jako ciepłą przekąskę, dodatek do dań głównych, ewentualnie jako samodzielne wykwintne danie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.