Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bukiet szparagowo-łososiowy

Tekst i foto maribusz 27-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4? złprosty20 min.niska

Składniki:

25 dag szparagów,
2 marchewki,
1 mały seler,
pęczek kopru,
sól, pieprz,
3-4 filety z łososia (poprzecznie ukrojone w owalne dzwonka)

Jak przyrządzić:

Szparagi ułożyć w naczyniu do gotowania na parze.
Filety przyprawić solą i pieprzem.
Pozostałe warzywa pokroić w grubą kostkę, położyć na warstwie szparagów, a na tym filety.
Naczynie z produktami umieścić nad naczyniem z wodą.
Gotować na parze przez 20 minut. Przed podaniem odstawić na 5 minut.

Jak podawać?

Przed podaniem potrawę ładnie ułożyć na talerzu: najpierw szparagi, na to porcję ryby, z boku położyć warzywa pokrojone w kostkę, posypać koperkiem, można podać z dodatkiem lekkiego sosu jogurtowego zmiksowanego z ulubionymi zielonymi ziołami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.04.2007 sylwia s

przepis wydaje sie swietny..chetnie go wyprubuje,brak mi tu tylko drobnych szczegolow,ktore dla poczatkujacej osoby w strefie gotowania sa niezwykle istotne..a mianowicie:losos w cienkich plaste... Pokaż więcej

przepis wydaje sie swietny..chetnie go wyprubuje,brak mi tu tylko drobnych szczegolow,ktore dla poczatkujacej osoby w strefie gotowania sa niezwykle istotne..a mianowicie:losos w cienkich plasterkach kupowany w kartonowym opakowaniu,czy taki wedzony kupowany na kilogeamy,czy jakis filet czy Bog wie jaki??

jakie mozna ziola zmiksowac by sporzadzic sos?

Zgłoś 05.04.2007 sylwia s

..ok wycofuje to moje pyt odnosnie do lososia..w alkoholowym amoku niedowidze..

ale co z sosem nadal nie wiem..

Zgłoś 17.07.2010 Dominika

sos jogurtowy może być jakikolwiek...według uznania :) do jogurtu można dodać bazylię, estragon, oregano, koperek, czosnek itp. najlepiej świeże zioła ale suszone też mogą być. można zrobić czer... Pokaż więcej

sos jogurtowy może być jakikolwiek...według uznania :) do jogurtu można dodać bazylię, estragon, oregano, koperek, czosnek itp. najlepiej świeże zioła ale suszone też mogą być. można zrobić czerwony sos dodając do jogurtu chili albo curry- będzie ostry; można przyrządzić tzatziki dodając czosnek i ogórek konserwowy w kostkę; albo troszke na słodko dodając cytrynę, szczyptę cukru, soli i pieprzu