Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bułeczki tymiankowe

Tekst i foto eduszo 09-01-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-5 zł-90 min.-

Składniki:

1000 g - mąka pszenna, 600 g - woda letnia, 600 g - ziemniaki ugotowane i przeciśnięte prze praskę, 75 g - drożdże, 1 łyżka cukru, sól, pieprz, tymianek.

Jak przyrządzić:

Do dużej miski przesiać mąkę, w wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do mąki dać przeciśnięte ziemniaki, sól, pieprz, tymianek. Wyrabiać ciasto wlewając wodę. Pozostawić do wyrośnięcia tak, aby zwiększyło swoją objętość z dwa razy. Formować małe bułeczki, które można obtaczać w: sezamie, maku, grubej soli, ziarnie słonecznika, dyni. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

Jak podawać?

Podawać do dań z grilla lub pieczonych mięs.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.06.2013 gość

No complaints on this end, smilpy a good piece.