Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bułgarska zupa z kuleczkami

Tekst i foto Seth 05-11-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
7-prosty25 min.średnia

Składniki:

200 g mielonego mięsa, 6-7 szklanek bulionu z kostki rosołowej lub z kości, 2 marchewki, 1/2 selera, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 1-2 pomidory, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka mąki, 100 g jogurtu naturalnego, 100 g sera żółtego, 2 jajka, 3 łyżki masła, pieprz, posiekana natka pietruszki, sól

Jak przyrządzić:

Do gotującego się bulionu wkładamy pokrojoną cebulę, marchewkę i seler. Po chwili gotowania dorzucamy pokrojone papryki i pomidory po uprzednim pozbyciu się skórki, masło i solimy.
Z mielonego mięsa, kaszy manny, startego sera żółtego, 1 jajka i pieprzu wyrabiamy masę i formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dolewamy wymieszane drugie jajko z jogurtem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i doprawiamy pieprzem do smaku.

Uwagi:

Zupa zyskuje na smaku po "przegryzieniu" się.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.