Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bułgarskie oryginalne niewiemco

Tekst i foto mjuziq 06-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złprosty40 min.?

Składniki:

- 2 pory,
- szklanka ryżu,
- słoiczek koncentratu pomidorowego (~190 g),
- paczka słodkiej papryki (~20 g),
- olej,
- sól, ew. ostra papryka, pieprz.

Jak przyrządzić:

Pory w dużych kawałkach smażymy około 10 min. Jeśli się spalą z wierzchu - zdejmujemy węgielek. Następnie wrzucamy do garnka wszystkie składniki i dolewamy 4 szklanki wody. Pod koniec gotowania (ok. 20-30 min.), gdy woda odparowuje, należy uważać, żeby się nie przypaliło. Solimy itd. oczywiście na koniec. Gęsta czerwonobrązowa papka.

Jak podawać?

Na gorąco zjemy niewiele. Gdy ostygnie zjemy drugą połowę zupełnie innego dania (inaczej smakuje).
Do picia polecam soki owocowe, nie żadne wino.

Uwagi:

Danie ciężkie, o wyjątkowo oryginalnym smaku (smażone pory pachną z daleka).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.02.2004 hoteell

skąś tą potrawę znam....

moi współlokatorzy dość często ją przyrządzają, ja do picia polecam sok marchwiowy:)

Zgłoś 01.08.2004 druglly

te pory to smażyć , czy przypiec na blasze jak do naszego rosołu z kury wiejskiej

Zgłoś 11.01.2005 Dakota

Ja chybam polecala wino czerwone wytrawne. Ta tlustosc musi byc jakos strawiona a soczek tego nie umozliwi.

Zgłoś 10.08.2005 seebile

a ja spruboje,a co,ja nie sproboje!!!!!

Zgłoś 31.08.2005 seebile

Nie jest wcale ochydne-jest bardzo dobre!!! Jak sie znudzi wersja podstawowa,polecam dodac jedna czerwona papryke,dwie cebule i puszke kukurydzy!!!Przyprawy do smaku i gotowe(lepiej smakuje jak ... Pokaż więcej

Nie jest wcale ochydne-jest bardzo dobre!!! Jak sie znudzi wersja podstawowa,polecam dodac jedna czerwona papryke,dwie cebule i puszke kukurydzy!!!Przyprawy do smaku i gotowe(lepiej smakuje jak troche postoi w lodowce) Lub tak przyzadzony ryz,uzyc go faszerowania,np,kabaczkow(nalezy przed faszerowanie,posypac zoltym serem i zapiec w piekarniku!!!! do tego sos pieczarkowy lub keczaP!!!

Zgłoś 12.09.2005 olga

niewiemco z tego wyjdzie??????????????????//????????????????????

Zgłoś 12.06.2006 stenia

Próbowałam,danie jest rzeczywiście wysmienite .

Zgłoś 15.02.2007 TO JEST PROBLEM

co znaczy ciężkie danie? ciężkostrawne czy może cieżkie do zrobienia

Zgłoś 21.11.2008 Sylwia

Danie przypomina greckie "prasoryzo" czyli pory z ryzem. Ja przed obsmazeniem wrzucam pory na wrzatek, zeby nie byly ciezkostrawne.