Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bulgogi - koreańska wołowina

Tekst i foto Czanki 30-03-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni320 min.-

Składniki:

Marynata (na ok 0,5 kg mięsa): 4 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka cukru, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z azjatyckiej gruszki (taka okrągła, wyglądająca trochę jak jabłko, ale można użyć europejskiej), 1 łyżka japońskiego wina ryżowego, 1-2 łyżki oleju sezamowego, 3 cebulki ze szczypiorem, 1 łyżeczka pieprzu.
Danie główne: ryż, 0,5 kg mięsa (najlepiej wołowina, ale można zastąpić wieprzowiną, lub np piersią z kurczaka), dodatkowe warzywa do podania (ja preferuje marchew i szpinak).

Jak przyrządzić:

Płynne składniki marynaty mieszamy w naczyniu do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy zmiażdżony czosnek, mięso, pokrojony szczypior z cebula (nie musi być drobno). Tak zamarynowane mięso wkładamy pod przykryciem do lodówki i zostawiamy na odpowiednio długi czas. Polecam minimum 5 godzin. Zamarynowane mięso smażymy wraz ze składnikami marynaty. Jeśli użyliśmy wołowiny czas przygotowywania będzie o wiele dłuższy niż w wypadku wieprzowiny, czy drobiu. W takim wypadku dusimy mięso pod przykryciem aż do miękkości. Być może trzeba będzie uzupełnić wody, żeby mięso się nie przypaliło.

Jak podawać?

Proponuję podać z ryżem (który po ugotowaniu przyprawiamy olejem sezamowym). Jako warzywa bardzo lubię podawać to danie z marchwią utartą na dużych oczkach i podsmażoną na maśle z odrobiną soli, oraz szpinakiem (który przyprawiamy solą, cukrem, olejem sezamowym).

Czas przygotowania:

Najwięcej czasu zajmuje marynowanie oraz duszenie mięsa do miękkości jeśli użyliśmy wołowiny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.09.2009 bez,

bardzo fajnie to wyglada. na pewno wyprobuje.

mam pytanie: jak wycisnac sok z gruszki ??

odnosnie wolowiny, zeby skrocic czas smazenia mozna po prostu uzyc miekkiej wolowiny z pol... Pokaż więcej

bardzo fajnie to wyglada. na pewno wyprobuje.

mam pytanie: jak wycisnac sok z gruszki ??

odnosnie wolowiny, zeby skrocic czas smazenia mozna po prostu uzyc miekkiej wolowiny z poledwicy lub schabu.

Zgłoś 21.12.2009 mansu

Nie wiem skąd jest ten przepis ale to jest jakieś nieporozumienie.

Bulgogi z kurczaka lub wieprzowiny-kompletna bzdura.

Składniki nieodpowiednio dobrane no i ten sok z koreańskiej gr... Pokaż więcej

Nie wiem skąd jest ten przepis ale to jest jakieś nieporozumienie.

Bulgogi z kurczaka lub wieprzowiny-kompletna bzdura.

Składniki nieodpowiednio dobrane no i ten sok z koreańskiej gruszki.Nie próbujcie