Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bulion grzybowy

Tekst i foto Anka 15-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty240 min.?

Składniki:

Suszone grzyby (dużo), masło, kostki rosołowe, sól, pieprz, słodka śmietana

Jak przyrządzić:

Grzyby suszone parzymy (krótko) w gorącej wodzie, odcedzamy, wkładamy do garnka z zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kostki i masło (nie margarynę). Gotujemy dosyć długo, odcedzamy grzyby (wyrzucamy), do wywaru dodajemy śmietanę i przyprawy.

Potrzebne przybory:

garnek, durszlak

Jak podawać?

Gorącą z makaronem + ew. śmietaną.

Taki bulion w mojej rodzinie przygotowuje się na Wigilię.

Uwagi:

Zupa musi być maślana - więc nie żałujcie masła.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.05.2006 nie nei

a gryby co be????

Zgłoś 17.06.2006 Anka

Niestety grzybki są do wyrzucenia, ale to co najważniejsze czyli "ten" smak pozostaje w bulionie :)

Zgłoś 09.01.2007 Ala

No nie, grzybków nie należy wyrzucać. Można je przepuścić przez maszynkę i jest świetny dodatek do farszów. Grzybki wcale nie tracą smaku

Zgłoś 30.01.2008 gosiak

dużo grzybów tzn ile 10 czy 100?? ja mam prawdziwki suszone,mogą być?? a parzymy krótko tzn 10 minut czy godzinę??

Zgłoś 27.02.2008

Moczymy do chwili gdy grzyby będą miękkie. Co do ilości grzybów to jest zależne na ile porcji gotujemy:)

Zgłoś 22.09.2009

brzmi smacznie, ale strasznie nie precyzyjny przepis:) co do ilości wszystkiego, może podaj prosze proporcje jakimi ty operujesz, a w razie mniejszej lub większej ilości składników będzie można ... Pokaż więcej

brzmi smacznie, ale strasznie nie precyzyjny przepis:) co do ilości wszystkiego, może podaj prosze proporcje jakimi ty operujesz, a w razie mniejszej lub większej ilości składników będzie można sobie to przekazlkulować.

Zgłoś 22.09.2009

brzmi smacznie, ale strasznie nie precyzyjny przepis:) co do ilości wszystkiego, może podaj prosze proporcje jakimi ty operujesz, a w razie mniejszej lub większej ilości składników będzie można ... Pokaż więcej

brzmi smacznie, ale strasznie nie precyzyjny przepis:) co do ilości wszystkiego, może podaj prosze proporcje jakimi ty operujesz, a w razie mniejszej lub większej ilości składników będzie można sobie to przekazlkulować.

Zgłoś 04.12.2012 gość

Zupa jest bardzoo wsrtziyaa i bardzo smaczna. Gdyby nam nie smakowała to byśmy nie podawali przepisu na blogu Zupa może być oczywiście mniej esencjonalna jeśli dodasz mało pasty, ale większość ... Pokaż więcej

Zupa jest bardzoo wsrtziyaa i bardzo smaczna. Gdyby nam nie smakowała to byśmy nie podawali przepisu na blogu Zupa może być oczywiście mniej esencjonalna jeśli dodasz mało pasty, ale większość przepisf3w mf3wi o wymienionych przez nas proporcjach więc je

Zgłoś 05.12.2012 gość

BGoxYX <a href="http://wpkcwoklgsxq.com/">wpkcwoklgsxq</a>

Zgłoś 05.12.2012 gość

idvyWk , [url=http://vvrhzquvfciv.com/]vvrhzquvfciv[/url], [link=http://hxnuxflqclam.com/]hxnuxflqclam[/link], http://iuwuxncleosq.com/

Zgłoś 08.12.2012 gość

R7x9e8 <a href="http://yfbyfirnbpga.com/">yfbyfirnbpga</a>

Zgłoś 10.12.2012 gość

Mjmnyk , [url=http://rcusrfccpzde.com/]rcusrfccpzde[/url], [link=http://ljjdhdhbqoab.com/]ljjdhdhbqoab[/link], http://hdijdgrvdmfd.com/

Zgłoś 19.03.2014 hermes ost-hub sortiert

hermes nord-hub langenhagen Czarna Oliwka - Bulion grzybowy

hermes ost-hub sortiert http://allwinplasticmetal.com/what-you-need-to-find-out-about-hermes-milano-handbags.asp