Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bulion z żołądków drobiowych

Tekst i foto Macovsky 11-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-610 złprosty120 min.?

Składniki:

- 1 kg żołądków drobiowych (najlepiej indyczych),
- włoszczyzna (ile kto lubi, ja polecam sporo marechwki),
- kostka Knorra rosół,
- kostka Knorra bulion grzybowy,
- 2 łyżki mąki,
- 2-3 listki laurowe,
- ziele angielskie,
- wegeta,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Żołądki myjemy i oczyszczamy z tłuszczu, zalewamy w sporym garnku wodą i gotujemy ok. 40 minut. Wodę wylewamy a ostygnięte żołądki kroimy w plasterki (2-3 mm). Znów zalewamy je wodą i gotujemy. Dodajemy kostki Knorra. Po ok. 20-30 minutach wsypujemy pokrojone w kostkę warzywka. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie "w kulkach" (ile kto lubi). Gotujemy aż warzywa zrobią się miękkie, odlewamy pół kubka wywaru, zmieszane z 2 łyżkami mąki z powrotem do garnka, jeszcze momencik i gotowe :)

Potrzebne przybory:

Duży garnek, nóż, deska do krojenia, otwarte okno w kuchni przy pierwszym gotowaniu ;)

Uwagi:

Świetna, sycąca zupka na zimę. Jeśli ktoś ma pomysły na jej ulepszenie bardzo proszę o komentarze. Smacznego :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.01.2004 katia

ja też bardzo lubię zupki na żołądkach drobiowych. Zwłaszcza pomidorówkę i rosołek

Zgłoś 20.01.2004 Adaś

Baaardzo polecam żołądki drobiowe jako "wsad" do krupniczku. Pycha!

Zgłoś 06.02.2004 Ilona

Robię dokładnie jak podano w przepisie. Czasami doprawiam sosem musztardowym lub chrzanowym. Pycha, polecam

Zgłoś 27.10.2004 ania

Mam pytanie czemu mimo gotowania żołakow okolo godziny sa one twarde i niezby smaczne??

Zgłoś 06.11.2004 ruda

jeśli weźmiesz większy garnek to żołądki po godzinie napewno będą miękkie i bardzo smaczne ;-/

Zgłoś 15.11.2004 MaCovsky

nie zapomnij o pokrojeniu żołądków w plasterki po pierwszym gotowaniu - wtedy podczas drugiego na pewno zmiękną.

Zgłoś 18.12.2004 megir

Ja uwielbiam gulasz z żołądków z cebulką, a zupkę na pewno spróbuję!

Zgłoś 10.01.2005 jędrek

to jest pyszne szkoda tylko że tak śmierdziało przy pierwszym gotowaniu

Zgłoś 18.01.2005 akon

uwielbiam tą potrawę (ja ja nazywam żołądki a'la Flaki), tylko ja przyrządzam warzywa w trochę inny sposób, a minowicie: marchew,seler,pietruszkę (ilość wg. uznania) ścieram na wiórki na ta... Pokaż więcej

uwielbiam tą potrawę (ja ja nazywam żołądki a'la Flaki), tylko ja przyrządzam warzywa w trochę inny sposób, a minowicie: marchew,seler,pietruszkę (ilość wg. uznania) ścieram na wiórki na tarce, potem wymieszane juz, starte warzywa zapiekam na masełku aż do miękkości i dopiero takie wrzucam do wygotowanych,pokrojonych już żołądków. Przed samym końcem gotowania(kiedy żołądeczki już są mięciutkie) wrzucam garść suszonego majeranku rozcierając go. Paluszki lizać!

Zgłoś 18.01.2006 watrobka

ejj.?? kto je wogole zoladki przeciez to jest obrzydliwe...tak jak wam by wzieli zoladki po to by pare osob chcialo sobie zjesc jakas potrawe?? a le wy jesetscie???