Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bułki pizzowe

Tekst i foto Ajwi 07-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10 bułek5 złśredni120 min.średnio dużo

Składniki:

- 3 i 1/2 kubka mąki pszennej,
- 14 gram świeżych drożdży,
- 1 kubek z rozpuszczonymi 2 kostkami warzywnymi (w miare letni),
- 2 pokrojone ząbki czosnku,
- 1/3 kubka oliwy.

Jak przyrządzić:

Drożdże drobimy dodajemy ciut ciepłej wody i odstawiamy żeby troszkę sie spieniły.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy kubek bulionu, oliwę, czosnek i drożdże. Mieszamy aż składniki się połączą. Jeśli konsystencja jest za rzadka dodajemy jeszcze mąki.
Wyrzucamy ciasto na stół lub stolnicę i wyrabiamy energicznie przez 10 minut.
Jak ciasto będzie odchodzić od dłoni to odkladamy je w ciepłe miejsce na 1 godzine umieszczając w naoliwionym dużum naczyniu bo ciasto sie powiększy, to może być miska.
Po godzinie przebijamy ciasto i energicznie ugniatamy przez 1 minutę.
Smarujemy blachę oliwą i z ciasta formujemy bułeczki.
Przykrywamy folią bułeczki na ok. 45 minut.
Wkładamy po 45 minutach bułki do nagrzanego piekarnika ok 200 stopni C. Pieczemy ok 20 - 25 minut aż będą odchodzić od blachy.

Potrzebne przybory:

Miska, mieszadło, stolnica, blacha.

Jak podawać?

Np. do zielonej puszczy i innych sałatek ;-) bądż jako zwykłe podrasowane bułki na co dzień.

Uwagi:

Na wierzch przed pieczeniem można posypać oregano lub wsypać oregano bezpośrednio do ciasta (ok. 2 garście).

Można również dodać do cista 2 lyżeczki soli jeśli będziemy traktować bułki jako przystawkę bez dodatków.

Czas przygotowania:

Musi 2 razy wyrastać!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.