Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bułki pszenne

Tekst i foto Aneta 11-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8? złprosty20 min.średnio dużo

Składniki:

- 50 dag mąki,
- 3 dag drożdzy,
- 1 szkl. letniego mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 żółtko do posmarowania bułek,
- sezam lub mak do posypania.

Jak przyrządzić:

Do małej miseczki wkruszyć drożdże, rozetrzec je z cukrem, dodac 1 łyżeczke mąki i dolac 0,5 szkl. letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 15 min. Do dużej miski wsypać mąkę i sól dodać resztę mleka i wyrośniete drożdże. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyc na stolnice obsypaną mąką, ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać bułki. Ja robie to za pomocą filiżanki, bo ma większy obwód niż szklanka. Wierzch bułek naciać nożem, tylko nie za głęboko. Bułki przekładamy na wysmarowaną masłem blachę, smarujemy rozmąconym żółtkiem obsypujemy makiem lub sezamem, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 stopni przez 20 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.05.2004 L'akomczuch

Ach, wyglada ten przepis pysznie - jak "swieze buleczki" !!!

Pytanie: czy drozdzy do wyrosniecia,juz wyrobionego ciasta i uformowanych buleczek nie trzeba nakryc? Czy ciasto w... Pokaż więcej

Ach, wyglada ten przepis pysznie - jak "swieze buleczki" !!!

Pytanie: czy drozdzy do wyrosniecia,juz wyrobionego ciasta i uformowanych buleczek nie trzeba nakryc? Czy ciasto wyrabia sie tylko recznie czy mozna na malych obrotach czyms elektr.np. procesorem z plastikowym kre'ciolkiem-nozem?

Dzieki za przepis i pozdrowienia.

Zgłoś 14.05.2004 Aneta

Niekoniecznie trzeba nakrywać bułki ściereczką ,ja tego nie robie , a ciasto najlepiej wyrobić własną dłonia . Pozdrawiam.

Zgłoś 29.11.2009 Michalina

Czy moze ktos mi pomoc i napisac bo bułki w smaku wychodza rewelacyjne tylko ze sa strasznie scisłe i twarde!! co zrobic zeby były bardziej miekkie???

Zgłoś 01.06.2004 ulik

Zaraz będę robić i odpiszę czy mi się udały.

Zgłoś 01.06.2004 ulik

Upiekłam bułeczki, są pyszne ale może skorzystasz z mojego przepisu : 1/2 kg mąki, 3 dag drożdży, 5dag roztopionego letniego masła, 300 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru. Nie r... Pokaż więcej

Upiekłam bułeczki, są pyszne ale może skorzystasz z mojego przepisu : 1/2 kg mąki, 3 dag drożdży, 5dag roztopionego letniego masła, 300 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru. Nie robi się rozczynu lecz drożdże rozpuszcza się z cukrem i letnią wodą wlewa do mąki, wyrabia ciasto a na koniec dodaje się masło i też się wyrabia. Następnie zostawić do wzrośnięcia i kształtować bułeczki lub małe bagietki. Wypróbuj są też smaczne!!!!!!!!! Pozdrowienia.

Zgłoś 02.06.2004 Aneta

ulik dziękuje za przepis napewno wypróbuje.Pozdrawiam.

Zgłoś 13.09.2004 Maciejowaty

Brzmi smakowicie :). Dzięki za fajny przepis.

Zgłoś 05.09.2005 E

Jestem daleko od Polski, gdzie nie jada sie duzo pieczywa, a ten, ktory mozna kupic smakuje jak tostowy. Zrobilam tu te buleczki i konca nie bylo chwalenia mnie jako swietnej gospodyni i bulecze... Pokaż więcej

Jestem daleko od Polski, gdzie nie jada sie duzo pieczywa, a ten, ktory mozna kupic smakuje jak tostowy. Zrobilam tu te buleczki i konca nie bylo chwalenia mnie jako swietnej gospodyni i buleczek- tak pyszne byly.dodalam do polowy ciasta troche ziol prowansalskich(ktore przywiozlam z Polski) i tez byly pyszne. Jesli znacie jakies inne przepisy na bulki lub chleb to bardzo prosze o umieszczenie ich tu.

Zgłoś 07.10.2005 Angel

Robiłam wczoraj bułeczki z przepisu Ulik.Wyszły genialnie! Są bardzo proste w wykonaniu, szybkie, a efekt doskonały. Zrobiłam kilka wersji-z makiem, ziołami, sezamem-każda smakuje fantastycznie.... Pokaż więcej

Robiłam wczoraj bułeczki z przepisu Ulik.Wyszły genialnie! Są bardzo proste w wykonaniu, szybkie, a efekt doskonały. Zrobiłam kilka wersji-z makiem, ziołami, sezamem-każda smakuje fantastycznie.

Zgłoś 27.01.2006 olka

brzmi smakowicie ;) idę robić.. i dzięki za przepis!

Zgłoś 10.02.2006 lena

Upiekłam bułki według przepisu Anety,naprawde świetne ,jak z piekarni.Polecam.

Zgłoś 05.08.2006 Ufimia

Witajcie wlasnie upieklem buleczki sa wspaniale tylko jedno pytanie maja troche za twarda skorke jest chrupiaca ale troche twarda. Czy jest jakis sposob zeby ta skorka byla bardziej miekka ?? po... Pokaż więcej

Witajcie wlasnie upieklem buleczki sa wspaniale tylko jedno pytanie maja troche za twarda skorke jest chrupiaca ale troche twarda. Czy jest jakis sposob zeby ta skorka byla bardziej miekka ?? poradzcie prosze

Zgłoś 30.12.2006 matrix

wreszcie coś dobrego co mi wychodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Pokaż więcej

wreszcie coś dobrego co mi wychodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@###################$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^&&&&&&&&&&&&&&&&*

Zgłoś 15.06.2008 malka200

bułeczki wg przepisu ulik są super, polecam. Pyszne, mięciutkie i chrupkie z wierzchu. Doskonałe! polecam.

Zgłoś 26.02.2011 aga2011

czy można użyć do przepisu mąki tortowej? :) pozdrawiam

Zgłoś 28.11.2008 MagdaLuiza

Bułeczki rewelacyjne! proste , pięknie wyrastają (dałam 2 opakowania 7gramowe suszonych drożdży). Pół łyżeczki ziół prowansalskich i po prostu pychota wychodzi :-)

Zgłoś 19.11.2009

witam weszlam na tą stronke przypadkiem mieszkam w niemczech i sama pieke buleczki oczywiscie przepis z internetu ale bylo tam równiez zapytanie o przepis na chleb wiec z mojego wlasnego przepis... Pokaż więcej

witam weszlam na tą stronke przypadkiem mieszkam w niemczech i sama pieke buleczki oczywiscie przepis z internetu ale bylo tam równiez zapytanie o przepis na chleb wiec z mojego wlasnego przepisu jest rewelacyjny i smakowity 700 g maki przennej 450, 300 maki zytniej 1150 kostka drożdzy lyzka soli 3 lyzki oleju pół litra wody letniej maki wymieszac dodac sól olej drozdze wymieszac z woda wlac do reszty zagniesc ciasto ok 2 min odstawic na godzine do wyrosniecia nastepni ponownie wyrobic i uformowac chleb blaszke o d ciasta opruszyc maka i polozyc chleb przykryc i odstawic na pol godziny nastepnie przesmarowac woda i do piekarnika na 190 stopni na ok godzinke mozna posypac makiem pierwszy raz moze poopekac ale zycvze wytrwalosci moja rodzinka nie chce kupnego i codziennie musze piec chlebek pozdrawiam

Zgłoś 08.10.2009 Jarek

Hej. Właśnie w miseczce rośnie bułeczkowe ciasto. To będą moje "pierwsze bułki". Ciekawe czy się udadzą.

Zgłoś 10.08.2009 ALA

PYSZNE

Zgłoś 10.08.2009 Aleksandra

super sa te bulki! mmm....

Zgłoś 24.08.2011 malu81

Ulik, ja jestem sierotą jeśli chodzi o pieczenie itd...a bułeczki mi WYSZŁY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PYCHA!!!

Zgłoś 05.05.2011 natka

zaraz ide robic te buleczki, ale z przepisu ulik....:)