Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Buraczana grecka rozkosz

Tekst i foto ajwi 22-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-44 złprosty25 min.mało

Składniki:

- 4 średnie buraki,
- 3 duże ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól.

Jak przyrządzić:

Gotujemy buraki do miękkości. (ok. 15 min)
Obieramy je.
Kroimy je w małe kawałeczki.
Kroimy ząbki czosnku na małe ząbeczki.
Polewamy buraki oliwą z oliwek.
Posypujemy czosnkiem i ciut solimy.

Potrzebne przybory:

Nóż, deska, fartuch, garnek do gotowania.

Jak podawać?

W ładnej miseczce w greckie wzory.

Uwagi:

Very izi! :-)
Dobre do wódeczki na wiosenne wieczorki.
Lekkie i bez kilokalorii.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.02.2004 Alsa

Ach to moze byc cos wspanialego Mysle ze nadaje sie jako dodatek do chocby kotletow mielonych

Dziekuje skorzystam z przepisu

Zgłoś 03.03.2004 maestro

Oliwę z oliwek trzeba wymieszać z sokiem z cytryny i polać buraczki, które zostały wcześniej pokrojone w cienkie talarki lub paski wstawić na godzinę do lodówki, najlepiej smakujen w upalnum dni... Pokaż więcej

Oliwę z oliwek trzeba wymieszać z sokiem z cytryny i polać buraczki, które zostały wcześniej pokrojone w cienkie talarki lub paski wstawić na godzinę do lodówki, najlepiej smakujen w upalnum dniu.

Zgłoś 04.03.2004 vectra

buraki 15 minut do miekkosci? hmmh jak na moj gust to conajmniej o poltorej godziny za malo...

Zgłoś 04.03.2004 ajwi

Jeśli je pokroisz w ćwiartki lub troszkę drobniej i nastawisz na ostry ogień to 15 minut starczy. One mają być chrupiące a nie maziowate. Smacznego:-)

Zgłoś 28.03.2004 Ajwi

Jesli je gotujesz krotko to nie ma zadnej mazi. Powtarzam KROTKO! Po co czekac skoro mozna szybciej? A poza tym moze tak uprzejmiej co?

Zgłoś 28.03.2004 Ajwi

Jesli je gotujesz krotko to nie ma zadnej mazi. Powtarzam KROTKO! Po co czekac skoro mozna szybciej? A poza tym moze tak uprzejmiej co?

Zgłoś 20.03.2006 kas

ja tę sałatkę robię z buraczkami z zalewy octowej....są pyszne ;)

Zgłoś 15.04.2005 Grysik

Ja buraki piekę w piekarniku. Owijam popłukanego, nieobranego buraka w folię aluminiowa i wkładam na ok 40 min do piekarnika na 180 - 200 stopni. Nie tracą kolorkóqw ani sie nie rozlatują. Polec... Pokaż więcej

Ja buraki piekę w piekarniku. Owijam popłukanego, nieobranego buraka w folię aluminiowa i wkładam na ok 40 min do piekarnika na 180 - 200 stopni. Nie tracą kolorkóqw ani sie nie rozlatują. Polecam zarówno do ćwikły jak i innych sałatek. No i co jaważniejsze - witaminki się nie wygotowują. Pozdrawiam.

Zgłoś 12.12.2004 Anna

Do Kuńdzi.

To dopiero było nieuprzejme i mało dowcipne.Fe!

Zgłoś 08.01.2005 Ada

No i po co te kąśliwe uwagi? Kobitka tak robi i już. Cwierciakiewiczowa pewnie robiła inaczej, ale kiedy to było! Puście ludzie na luz! Jak się coś nie podoba zwyczajnie można przepis zignorować... Pokaż więcej

No i po co te kąśliwe uwagi? Kobitka tak robi i już. Cwierciakiewiczowa pewnie robiła inaczej, ale kiedy to było! Puście ludzie na luz! Jak się coś nie podoba zwyczajnie można przepis zignorować i finał. Jest jeszcze inne wyjście - napisać własną propozycję potrawy i poddać się krytyce. Ciekawe jak wtedy będą smakowały uszczypliwości, tudzież złośliwości. Pozdrawiam malkontentów.

Zgłoś 17.08.2005 czarna

nawet nie macie pojęcia jakie to pyszne! niestety z powodu mojej spontaniczności zrobiłam sobie kolczyk na języku i jak narazie to nie jestem w stanie nic zjeść... masakra

Zgłoś 21.08.2005 rumek117

Odnoszac sie do tego kolczyka jak to jest nie boisz sie ze go polkniesz? Wlasnie robie te salatke zobaczymy.Pozdrawiam! Ps. Mam specjalna djete kolczykowa odezwij sia PaPa

Zgłoś 22.11.2005 mysza

Mozna te buraki ugotowac w szybkowarze na parze , ja tak robie i wystarczy tylko 10 min. a potem zostawiam do wystygniecia .Salatka z tych burakow jest pyszna i kazdy ja moze sobie udoskonalic n... Pokaż więcej

Mozna te buraki ugotowac w szybkowarze na parze , ja tak robie i wystarczy tylko 10 min. a potem zostawiam do wystygniecia .Salatka z tych burakow jest pyszna i kazdy ja moze sobie udoskonalic na swoj sposob .Pozdrawim wszystkich serdecznie.

Zgłoś 09.04.2006 atena

a ja wam powiem , ze najbardziej orginalnej wersji tego przepisu byl maestro-mieszkam w Grecji od 10 lat i w zadnej tawernie nie podali mi jeszcze buraczkow bez cytryny-w Grecji to podstawa:)-p... Pokaż więcej

a ja wam powiem , ze najbardziej orginalnej wersji tego przepisu byl maestro-mieszkam w Grecji od 10 lat i w zadnej tawernie nie podali mi jeszcze buraczkow bez cytryny-w Grecji to podstawa:)-pozdrawiam wszystkich

Zgłoś 11.04.2006 ASIA

PYCHOTA.RADZE DODAC ODROBINE SOKU Z CYTRYNKI

Zgłoś 08.10.2006 KOPERECZEK

SAŁATKA BARDZO DOBRA,JAJĄ TROCHE ZMODYFIKOWALAM,BURACZKI POTRĘ NA DUZYCH OCZKACH I DODAJE ODROBINE OCTO.WTEDY I SMAK WYRAŻNIEJSZY I BURACZKI ZACHOWUJA PIEKNY KOLOR.UWAGI KUNDZI BARDZO ZŁOSLIWE J... Pokaż więcej

SAŁATKA BARDZO DOBRA,JAJĄ TROCHE ZMODYFIKOWALAM,BURACZKI POTRĘ NA DUZYCH OCZKACH I DODAJE ODROBINE OCTO.WTEDY I SMAK WYRAŻNIEJSZY I BURACZKI ZACHOWUJA PIEKNY KOLOR.UWAGI KUNDZI BARDZO ZŁOSLIWE JEŻELI JEJ NIE SMAKUJE TO NIECH NIE OBRAZA AUTORKI PRZEPISU I WYPOWIADA SIE BARDZIEJ PARLAMENTARNIE.POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH DYSKUTANTÓW.DZIEKI ZA WSPANIAŁE PRZEPISY.

Zgłoś 28.10.2006 Asisko

W kwestii kontrowersji czasowych- odradzalabym gotowanie w kawalkach. nie chodzi tylko o utratę koloru, ale cennych witamin itp. Nie mam szybkowaru9a szkoda), nie testowałam pomyslu z pieczeniem... Pokaż więcej

W kwestii kontrowersji czasowych- odradzalabym gotowanie w kawalkach. nie chodzi tylko o utratę koloru, ale cennych witamin itp. Nie mam szybkowaru9a szkoda), nie testowałam pomyslu z pieczeniem9a wart), ale robiac rozne salatki buraczane, wstawiam je do gotowania i w tym czasie po prost robie coś innego(ok.godziny, faktycznie). Albo gotuję dzień wcześniej, jeżeli już wiem, ze nie zdazę następnego dnia.

Ciekawe, czemu te buraczki wzbudzily tyle agresji......