Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Buraczki Iwony

Tekst i foto quqinq 16-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6? złprosty10 min.?

Składniki:

- 1 kg buraków czerwonych oczywiście,
- 125 g śmietany gęstej, kwaśnej (min. 22%),
- 3 jabłka (kwaśne - boskop, antonówka),
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżeczki mąki,
- 4 goździki,
- sól i cukier.

Jak przyrządzić:

Ugotować, lub upiec(smaczniejsze) buraki w łupinach. Zetrzeć buraki i obrane jabłka na tarce o najmniejszych oczkach.
Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać buraki i jabłka z goździkami, zagotować. Doprawić solą, cukrem i śmietaną.

Potrzebne przybory:

Tarka na pewno, ale dla leniwych i fajtłap może być robot.

Jak podawać?

Do potraw z wołowiny i indyka pieczonego.

Czas przygotowania:

20 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.09.2004 Iwka

Jak piec buraki? Ile minut i w jakiej temperaturze? Wydaje mi sie, że buraki trzeba gotować ok 30 minut wiec czas przygotowania sie na pewno troche wydłuży.

pozdrawiam

Zgłoś 20.01.2005 ayla21

PYCHOTKAAAA!!!!!!!!:)))))

Zgłoś 03.02.2005 Bosia

Bardzo smaczne!!!!

Zgłoś 10.02.2005 cptniamo

"Tarka na pewno, ale dla leniwych i fajtłap może być robot." Fajne :)

Zgłoś 27.04.2005 Leniwa

Pychota pomimo użycia robota. Szybko i przyjemnie.

Zgłoś 01.05.2005 Justka86

Buraczki mogą być, chociaż żadna rewlacja, Czegoś mi w nich brakuje.