Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Buraczki słodko-kwaśne na zimno (do koettbullar)

Tekst i foto k0m0r 09-02-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4znikomy złprosty60 min.niska

Składniki:

5 bardzo dobrych, niedużych buraków,
kropla octu z czerwonego wina,
kilka kropel octu balsamicznego,
kilka kropel soku z cytryny,
płaska łyżka cukru,
1-1,5 łyżeczki soli.

Jak przyrządzić:

Buraki gotuję na dużym ogniu, aż skórka sama zacznie schodzić od dotknięcia widelcem. Przelewam zimną wodą, zostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzone buraki obieram rękami ze skórki, ścieram na tarce o najgrubszych otworach. Dodaję przyprawy, mieszam i próbuję, czy wystarczy. Trzymam w lodówce do kompletnego schłodzenia.

Potrzebne przybory:

Tarka o bardzo dużych otworach.

Jak podawać?

Podaję wyłącznie lodowato zimne. Najlepiej pasują do koettbullar (przepis w działu "Dania główne").

Uwagi:

Najważniejsze są buraki - muszą być bardzo, bardzo dobre. Ja kupuję od zaprzyjaźnionej handlarki na bazarze, dosłownie prosto z jej przydomowego poletka. Staram się wybierać mniejsze sztuki, są lepsze w smaku, a na dodatek szybciej się gotują. I koniecznie muszą zostać schłodzone przed podaniem.

Czas przygotowania:

Buraki gotują się ok. 40 minut (większe nawet godzinę), samej pracy jest nie więcej niż 15-20 minut, plus oczywiście sprzątanie całej kuchni po tarciu buraków.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.