Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Buraki o smaku buraków

Tekst i foto mariowac 02-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8-122-4 złprosty150 min.niska/śrenia

Składniki:

4-5 buraków (ładne, zdrowe, duże, złych smakowo nie uratujemy majonezem!).
Przyprawy:
1 płaska łyżeczka soli (można nieco więcej),
1-1,5 łyżki octu (spirytusowy),
1 łyżka cukru białego,
pieprz do smaku

Jak przyrządzić:

Całe buraki ugotować do miękkości - zależnie od wielkości 75-90 min. Miejsc uszkodzonych, "brzydkich" nie odcinać!
W tym przepisie lepsze ciut za miękkie niż za twarde.

Odcedzić gorącą wodę, zalać zimną. Po 15-30 minutach ostudzone buraki obrać rękami, wspierając się nożykiem do odcinania uszkodzonych "brzydkich" miejsc.

Zetrzeć buraki na tarce (duże otwory koniecznie), najlepiej do tego samego wymytego garnka lub dużej misy, aby przy mieszaniu nie brudzić wszystkiego.
Dodać przyprawy (ilości mogą być większe lub mniejsze, ale proporcje takie same), popieprzyć. Dokładnie wymieszać, nadmiar soku odlać (można zostawić do barszczu).

Przełożyć do misy, wystudzić - podawać zimne, nie letnie!

Efekt smakowy zależy od smaku własnego buraków i proporcji przypraw!

Potrzebne przybory:

garnek, tarka, miska, nożyk

Jak podawać?

Na zimno do obiadu, można dodać chrzan.

Uwagi:

Typowy przepis na buraki bez żadnych zbędnych dodatków.

Smacznego!

Pozdrowienia dla wszystkich "żarłoków".

Czas przygotowania:

Gotowanie 2 godziny,
wykonanie 20-30 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.05.2006 ice

Potwierdzam, tak przygotowane buraczki to poprostu 100% buraczka, pyszne właśnie na zimno, bez podgrzewania czy zasmażania. Ja tak przyrządzone buraczki pakuje w słoiki i pasteryzuje, zimą mam g... Pokaż więcej

Potwierdzam, tak przygotowane buraczki to poprostu 100% buraczka, pyszne właśnie na zimno, bez podgrzewania czy zasmażania. Ja tak przyrządzone buraczki pakuje w słoiki i pasteryzuje, zimą mam gotową suróweczke do obiadu, a letnie buraczki są smaczniejsze niz te gotowane zimą. Polecam gorąco:))

Zgłoś 15.03.2009

Zgłoś 17.12.2014 woolrich sito ufficiale

Earlier yesterday, Qasemi said Iran was still producing 4 million barrels per day, rejecting reports output had fallen to around 2.7 million bpd.

[url=http://www.erickmoda.it]woolrich sito... Pokaż więcej

Earlier yesterday, Qasemi said Iran was still producing 4 million barrels per day, rejecting reports output had fallen to around 2.7 million bpd.

[url=http://www.erickmoda.it]woolrich sito ufficiale[/url]