Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Buraki z orzechami

Tekst i foto bibi-lola 25-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni15 min.?

Składniki:

500 g ugotowanych buraków,
0,5 ząbka czosnku,
50 g orzechów laskowych,
200 g białej fasoli (ze słoika),
40 g feldsalat(pastewna sałata),
4 łyżki octu winnego,
6 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżka ostrej musztardy,
1 łyżka płynnego miodu,
ser parmezan,
sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Ugotowane buraki pokroić w cienkie plasterki.
Ser zetrzeć na tarce.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Ocet, oliwę, musztardę wymieszać na gładki sos, doprawić solą i pieprzem.
Orzechy i fasolkę wymieszać z sosem.
Buraki wyłożyć (jedną warstwę) na talerzu i zalać równomiernie sosem z orzechami i fasolką.
Rozłożyć równomiernie listki sałaty.
Posypać na koniec parmezanem.

Jak podawać?

Na dużym talerzu. Bagietka obowiązkowa!

Uwagi:

Świetne na zakąskę i w końcu inny sposób wykorzystania buraków niż tylko na barszcz lub sałatkę z chrzanem czy też cebulą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.12.2009 Marta

Pycha!