Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Burgery z miętowo-serowym pesto

Tekst i foto Magdalena Pomorska 06.09.2013

Propozycja na posiłek w greckim stylu. Zapach mięsa z grilla, chrupiąca pita, charakterystyczny smak fety i świeża mięta to idealny pomysł na obiad lub kolację w greckim anturażu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
622 złśredni60 min.średnia

Składniki:

2 łyżki drobno posiekanej szalotki, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty, 1 łyżka musztardy Dijon, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 ząbek czosnku , 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 250 g mięsa mielonego wołowego, sól, pieprz, 6 chlebków typu pita, pesto z mięty i fety (szklanka mięty, 2 łyżki orzeszków piniowych, pół szklanki oliwy z oliwek, 185 g sera feta, sól i pieprz).

Jak przyrządzić?

Najpierw przygotuj pesto z fety i mięty. Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą blendera. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj oliwy. Rozpal grill. Wymieszaj w misce mięsa, a następnie dodaj szalotkę, natkę pietruszki, miętę, musztardę, rozmaryn, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Podziel masę na 6 części i formuj płaskie kotlety – pośrodku każdego zrób kciukiem małe zagłębienie. Smaż na grillu, aż burgery będą gotowe. Podpiecz przez 2 minuty pitę. Rozetnij chlebki pita, dodaj pesto, listki mięty i kawałki fety oraz mięso.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.03.2017 Alexxa

Oj brzmi przepysznie! Muszę koniecznie zrobić :) A nie można pesto gotowego dodać?