Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Burito po polsku

Tekst i foto Kamilla 01-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 po 2 szt.20 złprosty45 min.średnio dużo

Składniki:

- 250 g mąki,
- mleko,
- piersi z kurczaka,
- papryka surowa,
- ogórki kiszone,
- pieczarki,
- ser żółty,
- oraz gotowy sos do potraw meksykańskich w słoiku (polecam sos meksykańki z Łowicza ),
- sól,
- ostre przyprawy,
- oliwa z oliwek (w zamian może być olej).

Jak przyrządzić:

Z mąki i mleka z odrobiną soli zrobić ciasto na naleśniki, naleśniki podsmażyć i ostudzić, drób pokroić w wąskie paski, to samo zrobić z warzywami, mięso podsmażyć na oliwie z oliwek wraz z przyprawami, warzywa dusić na osobnej patelni też dodając około 3 łyżek oliwy z oliwek doprawić do smaku.
następnie mięso wraz z warzywami ułożyć na placka i zwinąć w rulony, posypać startym żółtym serem oraz polać sosem meksykańskim z zapiekać około 10 min w średnio gorącym piekarniku,lub domowym urządzeniu do zapiekanek ( można zapiekać w mikrofalówce ale jak to bywa ma to wtedy trochę gumiany smak, to też zresztą zależy od nowoczecności mikrofali) smacznego ....

Czas przygotowania:

45 min to całkowity czas wykonania potrawy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.04.2003 bahus

A jak to będzie w orginale?

Zgłoś 04.04.2003 blue_delfin

No i zrobiłam. Pychota!!! Palce lizać, aż się przejadłam. Polecam!

Zgłoś 03.04.2003 blue_delfin

Zapowiada się ciekawie, dzisiaj zrobie, jutro powiem jak smakuje :)

Zgłoś 19.08.2003 DjKiller

Dzisiaj nie miałem pomysły na obiad i poszperałem troche po necie i znalazłem BURITO PO POLSKU no i sobie zrobiłem...

Było oporostu pucha!!!

Zgłoś 18.11.2003 xxxxxxxxxxxx

to nie jest zadne burito

Zgłoś 27.11.2003 Ewka-Marchewka

Najlepsze na swiecie burrito jest ,niestety, troche daleko, bo w Denver- niepozorny lokal niedaleko Universytetu Regis !

Zgłoś 10.01.2004 globtroter

Ewka Marchewka co ty muwisz najlepsze i najorginalniejsze burito podają w MEKSYKU

Zgłoś 22.01.2004 qbutek

szkoda tylko ze nie ma zdjecia jak to ma wygladac-bylo by latwiej;))))

Zgłoś 19.04.2004 as

No tak wicie najlepsze burito jest POLSKIE bo polskie :) a każdy Polak ma polski organizm, mnie osobiście polska wódka smakuje niezmiennie czego i państwu życzę :) NIKODEM

Zgłoś 05.05.2004 Ramonez

Wszystko fajnie tylko dlaczego tę potrawę nazywasz burito? To nie ma nic wspólnego z burito...

Zgłoś 04.11.2004 Jahur

Myśle ze wartałoby zrobic oryginalne tortillo do teg ofarszu, dzis będe kombinował a jest bardzo proste.

pzdr

Zgłoś 17.11.2004 Aśka

naprawdę niesamowite danie zachwyciło wszystkich z jednym się troche nie zgadzam mimo że uwijałam sie jak mogłam zajęło mi to więcej czasu niż 45 min. Na stałe wejdzie ten przepis w moje dania p... Pokaż więcej

naprawdę niesamowite danie zachwyciło wszystkich z jednym się troche nie zgadzam mimo że uwijałam sie jak mogłam zajęło mi to więcej czasu niż 45 min. Na stałe wejdzie ten przepis w moje dania popisowe - serdeczne dzięki i pozdrawiam . Pychotka!!!!

Zgłoś 20.01.2005 Bożena

Potrawa znakomita.Palce lizać!!!!!

Wchodzi do mojej kuchni na stałe.Dziękuję za wspaniały przepis!

Polecam!!!!!!

Zgłoś 23.02.2005 LUNA

KOchani, dzisiaj ma gości, niby nie chą obiadku ale kawka sama tez sie nie usmiecha, orygianle to buito, lubie eksperymenty, ale ja dodam fasole i cebulke,

juz mi slinka leci, jutro napis... Pokaż więcej

KOchani, dzisiaj ma gości, niby nie chą obiadku ale kawka sama tez sie nie usmiecha, orygianle to buito, lubie eksperymenty, ale ja dodam fasole i cebulke,

juz mi slinka leci, jutro napisze jak mi smakowało

pozdrawiam, wiecej takich stron,

a ile jest osób które to zrobilo i sie nie wpisuje,

pomyslmy

mhmhm

Zgłoś 24.02.2005 LUNA

słuchajcie 45 minut nie starczy

Miaąłm gości wczoraj byli zachwyceni burito

dziekuje serdecznie za przepis

Ale dodoałąm do farszu czerwona fasolke i cebulke - duzo cebulki,... Pokaż więcej

słuchajcie 45 minut nie starczy

Miaąłm gości wczoraj byli zachwyceni burito

dziekuje serdecznie za przepis

Ale dodoałąm do farszu czerwona fasolke i cebulke - duzo cebulki, a kurczaka z przyprawa meksykanska i cebulka i kminkeim oregano i ekstragonem podsmazyłam

Dziekuje za to burito

zwykle tortillos-y robie z wody gazowanej i maki, ale polecam na meleku, dziekuje i prosze o wiecej takich pysznych dan.

Lunaaa

Zgłoś 25.02.2005 matti

ja mam male pytanko- Czy piersi z kurczaka maja byc zmielone bo nie wiem ?

Zgłoś 02.03.2005 neo36

potrawa widze dość ciekawa OK

Zgłoś 20.03.2005 ola

mam pytanie ,czy mam to zapiekac w tym sosie??

Zgłoś 09.07.2005 Marzena

Bardzo dobre ja osobiście polecam do tego sałatkę czosnkową z pekinki.Szybkie do wykonania ,łatwe i sycące.Jadłam kiedyś z mięsem mielonym,ale osobiście uważam że filet lub wieprzowina jest lep... Pokaż więcej

Bardzo dobre ja osobiście polecam do tego sałatkę czosnkową z pekinki.Szybkie do wykonania ,łatwe i sycące.Jadłam kiedyś z mięsem mielonym,ale osobiście uważam że filet lub wieprzowina jest lepsza.

Zgłoś 15.07.2005 Misiek

To są naleśniki z farszem, a nie burito!!!

Zgłoś 29.07.2005 Martana

Do Matti - a czy widziales - widzialas - kiedys mielone mieso krojone w paski? Do Oli - sos sie leje do srodka a potem zapieka zwijajac przed zapieczeniem w rulony. Do Przepisodawcy - dobra robo... Pokaż więcej

Do Matti - a czy widziales - widzialas - kiedys mielone mieso krojone w paski? Do Oli - sos sie leje do srodka a potem zapieka zwijajac przed zapieczeniem w rulony. Do Przepisodawcy - dobra robota:)

Zgłoś 10.09.2005 TokToksyna

ja robie takie tez z pieczarkami

Zgłoś 05.11.2005 and

lepsze jest podawane tak jak w kanjpie meksykańskiej a więc z sałatą pekinską polaną sosem np. czosnkowym pozatym mięsko można wziąć czerwone i dodać kukurydzy

Zgłoś 31.12.2005 dr Hofvander

Po pierwsze żadne nalesniki lecz ciasto z maki kukurydzianej i ziemniaczen w stosunku 300g maki kukurydzianej 3 łyzki mąki ziemniaczanej + 200ml wody

Zgłoś 05.01.2006 Tomek

Najlepsze burtito (prawdziwe!) Jadłem w meksykańskiej Knajpie El Famous Burito w Chicago!!

Zgłoś 16.01.2006 PK

Z burito to ma niewiele wspólnego

Zgłoś 16.01.2006 PK

A gdzie kapusta pekińska i czerwona fasola!?!?!?!

Zgłoś 11.05.2006 maks

Ludzie zanim sie wypowiecie to sie zastanócie co piszecie. Burito to jest farsz, a placek to tortilla z różnym farszem i sosem róznie sie nazywa. I naleśniki też można zrobić, a kto powiedziął z... Pokaż więcej

Ludzie zanim sie wypowiecie to sie zastanócie co piszecie. Burito to jest farsz, a placek to tortilla z różnym farszem i sosem róznie sie nazywa. I naleśniki też można zrobić, a kto powiedziął z enie można kombinować, jacy znawcy kulinarni.....

jest bardoz smaczne :D

Zgłoś 15.06.2006 Magda

Jakos mi nie pasuje. polewanie gotowych tortilli sosem meksykanskim. Nie mozna np. zmieszac farszu z sosem, nafaszerowac tortille i to zapiec w serze?

Zgłoś 15.06.2006 Magda

Mówcie co chcecie...pyszności!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Do tego trochę ryżu obok, salatka z pekinskiej, pomidora i ogorka, sos czosnkowy i duzooooooooooooooooooo sera na tor... Pokaż więcej

Mówcie co chcecie...pyszności!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Do tego trochę ryżu obok, salatka z pekinskiej, pomidora i ogorka, sos czosnkowy i duzooooooooooooooooooo sera na tortilli. Pycha!! Ale fakt faktem, ze nastac sie nad tym trzeba :) Nie polecam robic tego w gorace dni, bo mozna upiec sie razem z tym wszystkim.

Zgłoś 18.09.2006 RudziAnka

wlasnie zanalazlam ten przepis, zrobie jutro, moj glodomor powinien byc zadowlony, bo to cos nowego :) brzmi niezle, a czy sie najadl poinformuje innym razem!

Zgłoś 11.12.2006 zgredex

polecam ten przepis.....jezeli chcecie zrobic cos orginalnego,estetycznego no i naprawde dobrego w sposob niemal banalny to to jest wlasnie ten przepis. PYCHA:):):):)

Zgłoś 22.01.2007 mmag

A czym sie to rozni mianowicie od tortili?

Zgłoś 07.10.2007 magdziak

BURITO MAGDZI:

(przepis from juesej)

• 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego

• 1 czerwona cebula

• 3 ząbki czosnku

&... Pokaż więcej

BURITO MAGDZI:

(przepis from juesej)

• 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego

• 1 czerwona cebula

• 3 ząbki czosnku

• przyprawa Burito lub Taco z Kamisa lub McCormic

• sól, pieprz, oregano, pieprz ziołowy, papryka

Wrzucamy na patelnie i zasmażamy. Należy rozdrobnić grudki mięsa.

Gotowe placki podgrzewamy na patelni, po 2 minutki każdą ze stron. Na gorącym placku nakładamy pasek mięsa przez środek, posypujemy startym drobno serem żółtym. Na to kładziemy, nadal w formie paska, bardzo drobno posiekaną sałatę lodową i drobno pokrojonego surowego pomidora ze skórką. Można dodać rozdrobnioną czerwona fasole z puszki (według uznania). Nakładamy łyżeczkę śmietany na czubek i zwijamy w kopertę. PYCHOTA!

Magdziak19@o2.pl

Zgłoś 31.05.2007 KateFox

Może Burito po polsku .... ma taki smak, ale do oryginalnego to ma się wcale...Proszę nie mieszajcie polskiej kuchni z meksykańską...fujjj

Zgłoś 29.03.2007 Magda

Przepyszne!! Zrobienie odpowiedniego farszu - ostrego, połączonego sosem meksykańskim, gwarantuje cud miód w ustach. Uwielbiam tę potrawę.

Zgłoś 28.06.2007 Axis^

To bardziej quesadillas - z racji kawalkow kurczaka.

Ale wystarczy zamienic te kawalki na mielone z kurczaka i macie.

I uwaga do krytykujacych - Przeciez naisane zostalo "Po P... Pokaż więcej

To bardziej quesadillas - z racji kawalkow kurczaka.

Ale wystarczy zamienic te kawalki na mielone z kurczaka i macie.

I uwaga do krytykujacych - Przeciez naisane zostalo "Po Polsku" to co sie czepiacie.

Naprawde oryginalnego burito to niewielu polakow by zjadlo, a jesli tak to dostalo by niestrawnosci ;]

Zgłoś 08.07.2007 lutka

hejka-)dzis po raz pierwszy zrobilam burito.Co prawda mialam inny przepis z innym sosem,ale ten tez wypróbuje-)).A sos mialam z kiszonymi ogorkami,pomidorkiem,kukurydzą,fasolą.odrobiną majonezu,... Pokaż więcej

hejka-)dzis po raz pierwszy zrobilam burito.Co prawda mialam inny przepis z innym sosem,ale ten tez wypróbuje-)).A sos mialam z kiszonymi ogorkami,pomidorkiem,kukurydzą,fasolą.odrobiną majonezu,czosnku i śmietany-))Jesli dodac do tego troche pieprzu,soli,oraz majonezu i przed podaniem polac potrawę to hmmm!niebo w gębie-)Polecam,a przepis z kurczakiem tez wyprobuje-)

Zgłoś 21.10.2008 mk

Ten przespis moze i dobry ale to nie jest burito, przykro mi, przepis ktory jest bliski orginałowi i sprawdzony przez moja siostre to ten ktory wklejam ze strony forum PClab.pl, smaczego

Pokaż więcej

Ten przespis moze i dobry ale to nie jest burito, przykro mi, przepis ktory jest bliski orginałowi i sprawdzony przez moja siostre to ten ktory wklejam ze strony forum PClab.pl, smaczego

50 dag mąki pszennej,

1 łyżka soli,

7,5 dag smalcu,

¼ l ciepłej wody.

BURRITOS

2 łyżki oleju,

1 średnia cebula pokrojona w talarki,

1 łyżka mielonego kminku,

2 łyżeczki mielonej kolendry,

½ łyżeczki mielonego cynamonu,

1 łyżeczka mielonej chilli,

60 dag mielonej wołowiny,

1 duża puszka pokrojonych pomidorów,

4 łyżki koncentratu pomidorowego,

1 puszka osączonej czerwonej fasoli,

1 puszka kukurydzy,

tortillas,

16 dag startego cheddara (lub innego sera żółtego). TORTILLAS

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i smalcem. Dolewać wolno wodę cały czas mieszając, aż powstanie miękkie ciasto. Ugniatać ciasto tak długo, aż przestanie się kleić. Przełożyć na ciepły talerz i przykryć. Odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na części (dla ułatwienia – jedna część – jedna tortilla). Każdą część zagnieść i uformować z niej kulkę.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę na bardzo cienki placek w kształcie koła (można ew. obciąć od talerza). Każdą tortillę obsypać obficie mąką, aby się nie skleiła. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej bez tłuszczu wszystkie tortillas. Placki smaży się bardzo szybko – po ok. 10 sekund z każdej strony.

Gotowe placki przechowywać w posypanej mąką ściereczce. Można podobno mrozić, ale trzeba uważać bo są bardzo łamliwe. Najlepiej przełożyć je do sztywnego pojemnika, przekładając każdy placek pergaminem.

Zgłoś 21.10.2008 mk

to reszta:

Rozgrzać olej w garnku o grubym dnie, włożyć cebulę i mięso. Smażyć 10 minut na średnim ogniu do odparowania prawie całego płynu. W razie potrzeby rozgniatać widelcem tworzące ... Pokaż więcej

to reszta:

Rozgrzać olej w garnku o grubym dnie, włożyć cebulę i mięso. Smażyć 10 minut na średnim ogniu do odparowania prawie całego płynu. W razie potrzeby rozgniatać widelcem tworzące się grudki. Zmniejszyć ogień, dodać do masy pomidory i przyprawy. Przykryć i smażyć 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać fasolę i kukurydzę. Wymieszać, aż wszystko będzie gorące.

Rozgrzać piekarnik do 180° C. Na każdej tortilli położyć część masy mięsnej, zwinąć je i ułożyć na blasze (minimum 2 burritos na osobę) bądź w płaskim naczyniu żaroodpornym. Posypać serem i piec 10 min, aż ser się stopi. Do tego 3 sosy, guacamole, salsa i kwasna smietana, lub czosnkowy,

Nie idzcie na latwizne ze sztucznymi sosami z torebek czy sloików, samemu mozna zrobic lepsze, zdrowsze i tansze, pozdro

Zgłoś 27.08.2008 madzia

jakim sosem mozna polac burito?? prosze o szybka odpowiedz

Zgłoś 06.11.2009 zyzy

W orginale nie będzie, ale może będzie w oryginale.

Zgłoś 17.06.2013 gość

Stellar work there everyone. I'll keep on rdeaing.