Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Buritto po mojemu

Tekst i foto peppy 02-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3 porcje? złprosty15 min.?

Składniki:

- pierś z kurczaka,
- mrożonka meksykańska lub inna (mrożone warzywa),
- konserwy: groszek, kukurydza, czerwona fasolka,
- jajka,
- mąka,
- mleko,
- sos w słoiku (meksykański, chiński lub inny),
- papryka,
- przyprawy.

Jak przyrządzić:

pierś kurczaka pokroić w cieniutki paski i podsmażyć na patelni na oleju, zagotować w garnku wodę i wrzycić mrożonkę, po kilku minutach dodać konserwy odcedzone, pokrojoną w paseczki paprykę i podsmażone kawałki kurczaka
z 3 jajek, mleka i mąki zrobić naleśniki
gotować farsz w garnku, mieszając aż powstanie paćka i dodac przyprawy, może być trochę musztrady i majonezu
naleśnik ułożyć na talerzu, posmarować od wewnątrz majonezem, włozyć łyżkę lub dwie farszu, zawinac naleśnik, na wierzch ketchup i ozdóbka np. liść natki.

Uwagi:

Przyprawy najlepiej meksykańskie, jak ktoś umie zrobić tortillę to jeszcze lepiej wyjdzie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.01.2003 Chłop_polski

Tak

Zgłoś 18.12.2002 Małgosia

Zastanawiam się czy zamiast naleśników można przygotować coś w rodzaju podpłomyków tyle, że znacznie cieńsze.

Zgłoś 25.11.2002 Korred

Wlasnie jak sie robi tortille, probowalem kiedys robic wedle jakiegos przepisu ale efekt byl baardzo mizerny, z gory dzieki.

Zgłoś 08.12.2003 paula

z tego co wiem(ale nie robiłam nigdy) tortille robi się z mąki pszennej i kukurydzianej, chyba w prop. 1:1, dodajemy wode wyrabiamy ciacto jak naleśnikowe i smażymy na patelni bez tłuszczu jak k... Pokaż więcej

z tego co wiem(ale nie robiłam nigdy) tortille robi się z mąki pszennej i kukurydzianej, chyba w prop. 1:1, dodajemy wode wyrabiamy ciacto jak naleśnikowe i smażymy na patelni bez tłuszczu jak ktoś ma blachę kuchenną to jeszcze lepiej. spróbujcie i powiedzcie co wyszło

Zgłoś 04.02.2004 misiek17

Ze strony restaurants.pl:

Na wstępie będą nam potrzebne 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka soli. Wszystkie te składniki przesiewamy przez sito i dodajemy... Pokaż więcej

Ze strony restaurants.pl:

Na wstępie będą nam potrzebne 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka soli. Wszystkie te składniki przesiewamy przez sito i dodajemy łyżeczkę masła oraz tyle wody, aby po zagnieceniu uformowało się gęste ciasto (zwykle około 1/3 szklanki). Ciasto zagniecione w kulę odstawiamy na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 180oC. Teraz pozostaje nam już uformowanie cienkich placków (powinno wyjść jakieś 12-16 sztuk) i posmarowanie ich olejem (możemy użyć do tego pędzelka). Tortillę pieczemy w piekarniku z obu stron tak by stały się suche, ale jeszcze elastyczne (kolor dość blady miejscami podpieczony). Możemy je już podczas pieczenia zawinąć tak aby utworzyły "kieszeń".

Zgłoś 31.08.2004 arthe

dzis ostatni dzien wakacji. na pozegnanie ich postanowilem zrobic Twoje danie. nie pozałowałem. cała rodzinka happy:D

Zgłoś 01.10.2004 BURITTO PO WINIARSKU

Ten przepis został perfidnie zerżnięty z przepisów kulinarnych WINIARY. "burrito po mojemu" hahaha

Zgłoś 17.11.2004 mel

A oryginalne buritto z czego się robi?

p.s. przedmówca ma rację identyko przepis znajduje się na stronie Winiar ;p ;>

Zgłoś 02.02.2005 Artur

Orginalne burrito (nie buritto!) tak jak bigos - kazdy robi inaczej, z tym co lubi. Najczesciej jednak wrzuca sie do tego troche salaty, troche ryzu, fasoli, smietany. Do tego jakies mieso zalez... Pokaż więcej

Orginalne burrito (nie buritto!) tak jak bigos - kazdy robi inaczej, z tym co lubi. Najczesciej jednak wrzuca sie do tego troche salaty, troche ryzu, fasoli, smietany. Do tego jakies mieso zaleznie od gustu. Ja najczesciej jem z mielona wolowina albo ze stekiem wolowym, ale robi sie i z kurczakiem. Ostatnio czasem kupuje takie z ziemniakami. Do tego oczywiscie przyprawy, zwlaszcza pikantne. Ja dodaje sporo sosu z ostrych papryk i cumin. Ten przepis powyzej to raczej brzmi jak dziwne faszerowane nalesniki, nie burrito... Jakos nie bardzo mi lezy to ciasto nalesnikowe. Za duzo w nim jajka... Tortilla bardziej przypomina chleb, choc oczywiscie nie jest kwasne tak jak typowy polski chleb.

Zgłoś 13.03.2005 romb

wariacji na temat farszu może być wiele, ja odniosę się do naleśnika. Można próbować robić tortillę, tylko gdzie kupić mąkę kukurydzianą? (a bez niej co to za tortilla??) Polecam za to naleśniki... Pokaż więcej

wariacji na temat farszu może być wiele, ja odniosę się do naleśnika. Można próbować robić tortillę, tylko gdzie kupić mąkę kukurydzianą? (a bez niej co to za tortilla??) Polecam za to naleśniki piwne. Zamiast mleka dodać piwa i jeszcze posiekaną cebulę.

Zgłoś 08.04.2005 Robur

Mąkę kukurydzianą da się nabyć przy odrobinie wytrwałości w szukaniu. Mieszkam w Chorzowie i znalazłem po obejściu kilkunastu sklepów. Dla chcącego... Użyłem jej następnie do panierowania piersi... Pokaż więcej

Mąkę kukurydzianą da się nabyć przy odrobinie wytrwałości w szukaniu. Mieszkam w Chorzowie i znalazłem po obejściu kilkunastu sklepów. Dla chcącego... Użyłem jej następnie do panierowania piersi z kurczaka, polecam tak przy okazji.

Zgłoś 08.05.2005 poli-12

jak robić ciasto prosz powiedżcie plis!!!!!!!!!!

Zgłoś 08.05.2005 poli-12

jak robić ciasto prosz powiedżcie plis!!!!!!!!!!

Zgłoś 08.05.2005 poli-12

jak robić ciasto prosz powiedżcie plis!!!!!!!!!!

Zgłoś 08.05.2005 poli-12

jak robić ciasto prosz powiedżcie plis!!!!!!!!!!

Zgłoś 08.05.2005 poli-12

jak robić ciasto prosz powiedżcie plis!!!!!!!!!!

Zgłoś 30.10.2005 Zwierzuś

Zrobiłam, zjadłam bo szkoda mi było mojej pracy i produktów. Nie polecam. BEZNADZIEJNE!

Czy ktoś zna przepis na burrito, jakie tobią w Taco Mexicano??

Zgłoś 17.03.2006 kika

zrobiłam tortille dokładnie według przepisu ale z piecyka wychodzą albo surowe placki albo się kruszą. Jak ktoś zna jakieś kruczki, o których nie powiedziano w przepisie niech poda

Zgłoś 23.03.2006 paintx

no coz sam farsz nie jest wiekszym problemem , skladniki mozna stosowac wymiennie (kurczak lub jakiekolwiek mieso mielone) ja osobiscie preferuje mieo mielono wolowo-wieprzowe.

Najwiekszy... Pokaż więcej

no coz sam farsz nie jest wiekszym problemem , skladniki mozna stosowac wymiennie (kurczak lub jakiekolwiek mieso mielone) ja osobiscie preferuje mieo mielono wolowo-wieprzowe.

Najwiekszy problem jak zwykle z ciastem, walczylem z ciastem dosc dlugo ale nie moglem znalezc proporcji zeby nabralo takiej kosystencji ktora nadaje sie do rozwalkowania i usmazenia :) po godzinie odpuscilem sobie i skorzystalem z dosc latwego zabiegu jakim bylo siegniecie do szafki po gotowe ciasto do pizzy ktore jakis czas temu wypuscila firma knorr. Ma ono ta zalete ze po dodaniu wody latwo mozna je uformowac, a po 15min w cieplym miejscu nadaje sie do rozwalkowania i pieczenia. Tak tez uczynilem smazac na mocno rozgrzanej patelni z doslownie odrobinka oleju. Przed nalozeniem na patelnie nalezy pamietac aby widelcem dosc dokladnie ponakluwac place zeby nie robily sie "banki" :) smazenie to okolo 30sek z kazdej strony.

Jesli ktos ma problemy z ciastem jak ja bardzo polecam jako produkt zastepczy. Smacznego :D

Zgłoś 21.08.2006 Samanta

Zrobilam burito z naleśnikami, ale te nalesniki tam wcale nie pasoway, bylo takie uczucie w smaku jakby za slodkie od tych nalesnikow mimo ze nie dalam do ciasta z nalesnikow cukro tylko sol.Aha... Pokaż więcej

Zrobilam burito z naleśnikami, ale te nalesniki tam wcale nie pasoway, bylo takie uczucie w smaku jakby za slodkie od tych nalesnikow mimo ze nie dalam do ciasta z nalesnikow cukro tylko sol.Aha tego farszu nie robilam wg tego przepisu u gory tylko tego co podal ktos kto komentowal to burito a juz tej wypowiedzi tu nie ma. Mam ja skopiowana wiec podaje:

"OD WERI:smazymy 1 duza cebulke na szklisto dodajemy jedna papryke czerwona i pol kg miesa mielonego przyprawiamy ostra zmielona paryką i ziołami! nastepnie to wszytsko smazymy! po okolo 10 minutach az miesko sie usmazy dodajemy fasole i kukurydze! rozrabiamy koncentrat z woda i wlewamy to wszytsko musi sie dusic jakies 20 minut i danie jest gotowe mazymy tylko nalezniki dodajemy sera i tego farszu ;-) danie wysmienite"

farsz byl znakomity, tylko te nalesniki zmiencie i tez wam bedzie smakowało :) Pozdrawiam.

Zgłoś 21.08.2006 Samanta

Aha, chcialam jeszcze tylko dodac do tego prepisu WERI, ktory podalam przed chwila, że mozna ta kukurydze czyms zamienic bo przez nia farsz sie stal taki slodki a chyba powinien byc ostry.I duzo... Pokaż więcej

Aha, chcialam jeszcze tylko dodac do tego prepisu WERI, ktory podalam przed chwila, że mozna ta kukurydze czyms zamienic bo przez nia farsz sie stal taki slodki a chyba powinien byc ostry.I duzo przpraw, ja pozalowalam i dzieki temu mam burito na slodko :)

Zgłoś 16.10.2006 Piotr

Tortille można kupić gotowe - robi je delecta, przepisu nie polecam bo wychodzi coś co nie da się zjeść- mówię o tortillach, przepis na burito ok.

Zgłoś 28.09.2007 Angela

Słuchajcie,ja farsz robie po swojemu,raczej pikantny(taki lubię) dodając do niego przyprawy do Fajity(mexykańska przyprawa do warzyw). A tortillę ZAWSZE kupuję,gdyż co tu kryć,kupna jest najleps... Pokaż więcej

Słuchajcie,ja farsz robie po swojemu,raczej pikantny(taki lubię) dodając do niego przyprawy do Fajity(mexykańska przyprawa do warzyw). A tortillę ZAWSZE kupuję,gdyż co tu kryć,kupna jest najlepsza i ma najbardziej podobny smak od oryginalnej. Pozdro...a nawiasem mowiąc,to świetne tutaj znalazłam przepisy.Niektóre wręcz mnie zaskoczyły:)

Zgłoś 26.07.2008 martta

BURITTO PO MEKSYKAŃSKU

mięso mielone

czosnek

cebula

sos meksykański(pudliszki)

marchewka

fasola czerwona z puszki

kukurydza

ogórek kons... Pokaż więcej

BURITTO PO MEKSYKAŃSKU

mięso mielone

czosnek

cebula

sos meksykański(pudliszki)

marchewka

fasola czerwona z puszki

kukurydza

ogórek konserwowy

kolorowe papryki

ostra papryka

zioła: bazylia oregano

Cebulę i czosnek podsmarzyć z mięsem mielonym dodać marchewkę i papryki. Następnie wlać sos dodać kukurydzę i fasolke oraz ogórki konserwowe. Wszystko razem poddusić i dodać ostrej papryki i zioła . Przygotowany sos ma być GĘSTY!!!

NALEŚNIKI:

1szkl mąki zwyklej i 1 szkl mąki kukurydzianej, sól i poł szkl wody. Wszystko razem rozmiksować i smarzyc na patelni.

Sos nałożyc na naleśniki i zpiec w naczyniu żaroodpornym z serem na wiesrzchu.

SMACZNEGO !!!!! :)

Zgłoś 19.08.2008 kubek76

Jeśli komuś się przyda do kilkakrotnie robiłem placki do tortilli czy burrito w następujący sposób i zawsze wychodziły:

2 szklanki mąki kukurydzianej,

1 szklanka mąki tortowej

... Pokaż więcej

Jeśli komuś się przyda do kilkakrotnie robiłem placki do tortilli czy burrito w następujący sposób i zawsze wychodziły:

2 szklanki mąki kukurydzianej,

1 szklanka mąki tortowej

4 łyżki oliwy

łyżeczka soli

woda

Wody dodać tyle aby ciasto było dosyć miękkie i dało się łatwo wałkować, ja daje tak na wyczucie ale pewnie będzie to ok 1/2-3/4 szklanki. Jak wyrobimy ciasto należy je podzielić na części i rozwałkowywać na cienkie placki na posypanej mąką stolnicy. Placki kłade na rozgrzaną patelnię teflonową bez oleju i trzymam ok 1min aż powierzchnia placka stanie się blada z ciemniejszymi plamkami. Dłuższe smażenie prowadzi do tego, że placki tracą sprężystość i kruszą się, to samo stanie się jak dodamy mniej wody a ciastą będzie twardsze.

Zgłoś 18.06.2013 gość

W kolejnej notce napsiał Pan: Piliśmy veltliner Stadt Krems 2006, już bez cienia kwasowości ( ), takie ? umf3wmy się ? spf3łdzielcze zlewki po trzy euro, ale w Rasika ? 50 zielonych. Stadt Kre... Pokaż więcej

W kolejnej notce napsiał Pan: Piliśmy veltliner Stadt Krems 2006, już bez cienia kwasowości ( ), takie ? umf3wmy się ? spf3łdzielcze zlewki po trzy euro, ale w Rasika ? 50 zielonych. Stadt Krems to nie spf3łdzielnia, a ceny ich najprostszych win oscyluj