Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Burrito

Tekst i foto Mc Fox 06-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

Farsz: 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, fix do potraw meksykańskich, 500 g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 łyżki chili (według uznania)
Naleśniki: pół na pół mąka kukurydziana i zwykła, woda (najlepiej mineralna niegazowana).

Jak przyrządzić:

Mięso podsmażyć z cebulą, dodać kukurydzę, fasolkę , chili, fix. Nałożyć na naleśnik i złożyć w trójkąt. Polać naleśniki sosem pomidorowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.04.2005 ewcia

przepis podobny smaze mieso dodoje czerwona fasolke kukurydze zalewam sosem do potraw meksykanskich dusze ok 5 min. Gotuje ryz w woreczku. Potem ryz polewam sosem PYCHA POLECAM

Zgłoś 07.04.2006 mexico

to chyba trochę wersja fast food jesli chodzi o wykonanie burrito;)

Zgłoś 02.10.2007 swinkowaaaa

a gdyby ktos mial ochote sie skusic na meksykanskie burrito:

mieso ( kurczak, wolowina, wieprzowina, moga byc krewetki)

salata

pomidory

smietana

ser zolty

... Pokaż więcej

a gdyby ktos mial ochote sie skusic na meksykanskie burrito:

mieso ( kurczak, wolowina, wieprzowina, moga byc krewetki)

salata

pomidory

smietana

ser zolty

ostry sos - typy tabasco

suszone papryczki chilli

sol, pieprz

placki tortilla ( z maki kukurydzianej)

(czasami dodaje sie czerwona cebule, czerwony groch, guacamole)

*mieso podsmazyc, dodac przyprawy, suszone papryczki chilli, ostry sos, odrobine wody i "poddusic pod przykryciem)

* salate i pomidory pokroic

jesli dodajemy:

* cebule to pokroic ja rowniez

* guacamole ( 2 duze , dojrzale awokado, mala czerwona cebulka, zielona pietruszka, 2 male limonki, jedna papryczka jalopenio albo chilli, mozna dodac malego pomidora najlepiej z wyjetymi nasionami!! - awokado rozgniesci widelcem - najlepiej zostawic pestki w srodku, wtedy nie sciemnieje, posiekac drobniutko cebule , papryczke ew. pomidora , dodac soku z limonek i poszarpana pnatke pietruszki)

w zaleznosci jak "poskladamy" placek to powstanie nam taco albo burrito

ogolnie na podgrzana tortille nakladamy salate, pomidora, ser miaso, *cebute, *groch, *guacamole, ser zolty i smietane.

jesli

- zwiniemy to jak nasze polskie krokiety i podgrzejemu na patelni az ser sie rozpusci mamy burrito,

-jesli nie bedziemy zawijac a zlozymy na pol - mamy taco,

-jesli polozymy na bulce - jest sopes,

- jesli nalozymy na talez i posypiemy podsmazonymi kawalkami tortilli - jest taco salad

ogolnie ja lubie wszystkie skladniki powkladac do osobnych misek i kazdy naklada sobie co chce i co mu smakuje :)

aha jesli tortille posypiemy grubo serem, ewentualnie polozymy na tym serze mieso, przykryjemy druga tortilla i podsmarzymy na patelni, az ser sie roztopi to mamy quesadillas :) a wtedy pozostale skladniki mozna "pakowac" na wierzch

smacznego

Zgłoś 23.12.2010 mojzesz

taco od burrito odróżnia maka użyta do wykonania tortilli.

Tacos są z kukurydzianej a burrito z pszennej.