Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Burrito

Tekst i foto Kasia 22-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8 szt.? złprosty40 min.?

Składniki:

3 papryki (czerwona, zielona, żółta),
2 piersi z kurczaka,
30 dag pieczarek,
2 cebule,
kukurydza w puszce,
pieprz, sól, papryka słodka.

Jak przyrządzić:

Piersi pokroić w kostke, udusic na oleju. Warzywa pokroić w kostkę, udusic na oleju pod przykryciem, dodać uduszone piersi. Zdjąć z gazu i dodać kukurydzę. Tak przyrządzony farsz zawijać w naleśniki, oprószyć serem żółtym i zapiekać aż ser się rozpuści. Smacznego!

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.01.2006 weri

ja mam troszke inny pzrepis na buritto a wiec smazymy 1 duza cebulke na szklisto dodajemy jedna papryke czerwona i pol kg miesa mielonego przyprawiamy ostra zmielona paryką i ziołami! nastepni... Pokaż więcej

ja mam troszke inny pzrepis na buritto a wiec smazymy 1 duza cebulke na szklisto dodajemy jedna papryke czerwona i pol kg miesa mielonego przyprawiamy ostra zmielona paryką i ziołami! nastepnie to wszytsko smazymy! po okolo 10 minutach az miesko sie usmazy dodajemy fasole i kukurydze! rozrabiamy koncentrat z woda i wlewamy to wszytsko musi sie dusic jakies 20 minut i danie jest gotowe smazymy tylko nalezniki dodajemy sera i tego farszu ;-) danie wysmienite

Zgłoś 16.01.2006 kic

weri o cos takiego mi chodzilo, to jest wlasnie burrito, pycha!

Zgłoś 04.02.2006 funek70

tak to jest dobry przepis, ale mam propozycję: stanowczo zamieńcie koncentrat pomidorowy, pomidorami bez skórek w sosie własnym, tak dwie puszki na Wooka, dożo lepsze niż koncentrat:)

Zgłoś 09.02.2006 Gosik

Ja jeszcze polewam na koniec naleśnika sosem czosnkowym bądż paprykowym zrobionym ze słodkiej śmietany . Pycha:))

Zgłoś 09.05.2006 Polacca

Burito bez fasoli i papryczki chilli????????

W naleśniku???????????

O matko kochana......

Zgłoś 24.05.2006 dorotka

Burrito w nalesniku? Z kukurydza???

Zgłoś 21.08.2006 Samanta

WERI: pyszny ten farsz :) zrobilam dzisiaj. Zamiast naleśnkow polecam jednak tortille, jak komus chce sie ja robic to niech robi a jak nie to mozna kupic (podobno).Weri podzielilam sie twoim prz... Pokaż więcej

WERI: pyszny ten farsz :) zrobilam dzisiaj. Zamiast naleśnkow polecam jednak tortille, jak komus chce sie ja robic to niech robi a jak nie to mozna kupic (podobno).Weri podzielilam sie twoim przepisem na farsz z innymi ludzikami :) oczywiscie nie martw sie, podalam cie jako autorke ;) A kukurydza byla dobra, tylko nie wiem czy ona nie dodawala jeszcze dodatkowo slodkiego posmaku.Tak wlasnie z mezem doszlismy do wniosku ze bylo to troszke za malo ostre, nastepnym razem wytniemy kukurydze :)

Zgłoś 27.09.2006 Aga

Zgadzam sie z tym, ze burritos nie powinny byc podawane w nalesnikach ale w plackach TORTILLA. Nie wiem czy sa one do kupienia w Polsce. Co do skladnikow to uwazam, ze mozliwe sa wszelkie wariac... Pokaż więcej

Zgadzam sie z tym, ze burritos nie powinny byc podawane w nalesnikach ale w plackach TORTILLA. Nie wiem czy sa one do kupienia w Polsce. Co do skladnikow to uwazam, ze mozliwe sa wszelkie wariacje (oczywisicie to tylko moja opinia). Burrito pochodzi z Meksyku i poczatkowo bylo to jedynie grillowane mieso zawiniete w placek tortilla. Teraz typowe meksykanskie burrito to grillowane mieso (i kurczak, i wolowina i wieprzowina - obojetnie), sos z avocado, krojone parowki duszone w sosie pomidorowym lub chili, fasola, ser zolty, papryka. Czesto do tego dodaje sie sos chili (od lagodne do ostrego - wg gustu) lub salsa verde (bardzo ostra odmiane salsy). Amerykanie lubia burrito i modyfikuja je na swoj gust (dlatego nie widze problemu gdy robia to i Polacy) i tak mozna w amerykanskiej wersji burrito znalezc oprocz miesa takze ryz, salate (lettuce) czy pomidory. Tzw burrito styl San Francisco to 1 rodz miesa, ryz hiszpanski i fasola. jest tez tzw breakfast burrito - czyli sniadaniowe - wtedy w tortilli znajdziemy: jajecznice, zolty ser, smazone ziemniaki ( wciaz nie mge pojac jak Amerykanie moga jesc na sniadanie smazone ziemniaki... :)), czasem do tego becon, kawalki kielbasek lub chorizo (taka wieprzowa kielbaska w kolorze czerwonym). Jedno powiem - co by nie dodawac to burrito zawsze jest smaczne:)

Zgłoś 23.03.2007 O

Warto dodać, że 'meksykański' smak nadaje nadzieniu przede wszystkim kminek (ja go tłukę w moździerzu), a w następnej kolejności papryka, pieprz, kolendra, czosnek.

Zgłoś 29.09.2009 gość

A tortille można kupić w biedronce;)

Zgłoś 26.01.2012 golala

Zrobiłam burrito wg przepisu weri, ale bez kukurydzy i w tortillach z Biedronki (najtańsze i bardzo smaczne). No i zamiast koncentratu też dodałam pomidorów z puszki. Naprawdę coś pysznego! Mąż ... Pokaż więcej

Zrobiłam burrito wg przepisu weri, ale bez kukurydzy i w tortillach z Biedronki (najtańsze i bardzo smaczne). No i zamiast koncentratu też dodałam pomidorów z puszki. Naprawdę coś pysznego! Mąż wsuwał, że mało nie pękł! Tanio, szybko i nawet dość efektownie:) Dzięki!:)