Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Całoroczne pieczonki

Tekst i foto mag 26-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5-6? złwymagający75 min.średnio dużo

Składniki:

- 1-1,5kg ziemniaczkow,
- 3 duze cebule,
- boczek wędzony (wg uzniania),
- ser zółty ok. 20 dkg,
- przyprawy: papryka ostra,papryka słodka, sól, przyprawa do ziemniaków,
- łyżka masła,
- na sos czerwony: połączenie przypraw dowolnych z łyżeczką oliwki i przecierem pomidorowym.

Jak przyrządzić:

Obrane zmieniaczki tniemy na cienkie plastry do tego cebulke na krążki, boczek w listki gurbosci dowolnej, serek rowniez w plasterki (czesc serka odkładamy na potem) Tak przygotowane produkt układamy w otłuszczonym naczyniu żaroodpornym w kolejności: warstwa ziemniaczków, przyprawa, cebulka, boczek, sól, ser zółty, papryka ostra, słodka i od nowa, warstwa ziemniaczków, przyprawa, cebulka, boczek, sól, serek, papryka ostra, słodka i tak do samej góry. Jako ostatnią wartstwę układamy ziemniaczki. I juz tylko do piekarnika: zapiekamy ok. 1 godz. w temp. 180-200°C. Po godzinie na górna warstwę ziemniaczków dajemy reszte sera żółtego oraz sos czerwony. Zapiekamy jeszcze przez chwilkę z otwartym naczyniem tak aby odparowala woda z zmieniaczków.

Uwagi:

Powodzenia i smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.04.2004 shamrock

Brzmi smakowicie :) Na pewno spróbuję. Ja znam natomiast ciut inny przepis. Mianowicie zamiast papryki uklada się ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka. Tez pychota :)

Pozdrawiam... Pokaż więcej

Brzmi smakowicie :) Na pewno spróbuję. Ja znam natomiast ciut inny przepis. Mianowicie zamiast papryki uklada się ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka. Tez pychota :)

Pozdrawiam

Zgłoś 29.04.2004 wojtek3

mozna dodac tez pokrojone w cieniutkie plasterki marchwki i buraki czerwone.na wierzch klade sos czosnkowy na bazie smietany i posypuje to startym żółtym serem!!pynia

Zgłoś 03.06.2004 kasik

ja dodaje jeszcze poszatkowaną biała kapustę, pieczarki pokrojone w plasterki opcjonalnie oóreczek kiszony:))) tez smakuje wysmienicie:)

Zgłoś 11.01.2005 iwa

a ja polecam tradycyjne pieczonki z ziemniaczkow, marchewki, buraczkow, cebulki kielbaski i przypraw...no i oczywiscie pieczone w garze na ognisku;-)))

Zgłoś 31.01.2005 maly

Bardzo pyszne!!!!

Zgłoś 11.08.2005 Ola

Jakie buraki??? Pieczonki tylko i wyłącznie z biała poszatkowaną kapustą, ziemnaczkami, kiełbaską, cebulką, szczypiorem i najważneijszym POMIDORKIEM!!! Polecam takie pieczonki, są poprostu pycha... Pokaż więcej

Jakie buraki??? Pieczonki tylko i wyłącznie z biała poszatkowaną kapustą, ziemnaczkami, kiełbaską, cebulką, szczypiorem i najważneijszym POMIDORKIEM!!! Polecam takie pieczonki, są poprostu pycha!!! Ale żadnych buraków, żadnej marchewki!!! To psuje cały wyśmienity smak tradycyjnych wiejskich pieczonek!!!

Zgłoś 28.10.2005 maja

ja znam przepis nieco inny: boczek na spód garnka(pieknie sie wtedy przyrumieni) potem warstwowo ziemniaki(w kostke), buraczki(talarki powpychane w szczeliny mieddzy ziemniakami), kielbasa(w tal... Pokaż więcej

ja znam przepis nieco inny: boczek na spód garnka(pieknie sie wtedy przyrumieni) potem warstwowo ziemniaki(w kostke), buraczki(talarki powpychane w szczeliny mieddzy ziemniakami), kielbasa(w talarki), cebula(w trojkąty), marchewka(w talarki) i tak az bo brzegi garnka. Stawiamy na gazie pod przykryciem, kiedy warzywa(ziemniaki) beda lekko miekkie, odkrywamy, aby odparowala woda. Dopiero teraz na wierzch dajemy przesmażone pieczarki. Palce lizać. Klasycznie powinno się robic w garnku żeliwnym i na ognisku, ale w domu tez sie udadza. Polecam!!

Zgłoś 16.11.2005 Fiolka

Troszeczkę inaczej-też ziemniaczki,cebulka ale przekładam je upieczonym i gorącym kurczakiem(najlepiej skrzydełka,pokrojone na trzy)ziemniaczki są wtedy przepyczne bo przejdą smakiem i zapachem ... Pokaż więcej

Troszeczkę inaczej-też ziemniaczki,cebulka ale przekładam je upieczonym i gorącym kurczakiem(najlepiej skrzydełka,pokrojone na trzy)ziemniaczki są wtedy przepyczne bo przejdą smakiem i zapachem kurczaka.

Zgłoś 17.11.2005 Adam

W okolicach Zawiercia na wsiach podaja pieczonki przygotowane z boczku kielbasy burakow ziemniakow i marchwi cebuli calosc zapieka sie w zeliwnych garnkach szczelnie przykrytych Calosc wedruje... Pokaż więcej

W okolicach Zawiercia na wsiach podaja pieczonki przygotowane z boczku kielbasy burakow ziemniakow i marchwi cebuli calosc zapieka sie w zeliwnych garnkach szczelnie przykrytych Calosc wedruje do ogniska i powolutku ok 40 min sie piecze Jadlem nie raz i taki sam garnek przywiozlem do domu robi furore na plenerowych spotkaniach ze znajomymi .... polecam wycieczke w te okolice i sporbnowanie tej potrawy prosto z ogniska

Zgłoś 02.02.2006 ziemniaczek i szyneczka

przepisik ciekawy. jedzonko smaczne i popularne tak na wioseczce jak i w miasteczku. pozdrowionka.

Zgłoś 05.03.2006 KUCHARECZKA

JA TĘ POTRAWĘ JADŁAM W GÓRACH W ZAWOJI PRZYGOTOWANA W ŻELIWNYM KOCIOŁKU SZCZELNIE ZAKRĘCONYM SKLAD JEDNAK TROCHĘ INNY NA SAMYM DOLE LIŚCIE Z KAPUSTY POTEM ZIEMNIAKI BOCZEK KIEŁBASKA PAPRYKA-PRZY... Pokaż więcej

JA TĘ POTRAWĘ JADŁAM W GÓRACH W ZAWOJI PRZYGOTOWANA W ŻELIWNYM KOCIOŁKU SZCZELNIE ZAKRĘCONYM SKLAD JEDNAK TROCHĘ INNY NA SAMYM DOLE LIŚCIE Z KAPUSTY POTEM ZIEMNIAKI BOCZEK KIEŁBASKA PAPRYKA-PRZYPRAWY I NA TO LIŚCIE KAPUSTY I TAK NA PRZEMIAN NA SAMEJ GÓRZE LIŚCIE KAPUSTY TEŻ BARDZO DOBRE ALE SĄDZĘ ŻE PRZEPIS Z SERKIEM BĘDZIE WSPANIAŁY BO UWIELBIAM ZAPIEKANY SER NAPEWNO WYPRÓBUJĘ POZDRAWIAMSERDECZNIE

Zgłoś 25.03.2006 Martana

To jest smaczne danie tylko mam jedno pytanie - czemu to sie do jasnej Anielki nazywa Caloroczne Pieczonki?

Zgłoś 05.07.2006 thomas710

nazywa sie tak, gdyz jak slusznie mozna wyczytac, mozna je przygotowywac w zaroodpornym czyms co moja mama posiada, lub tez tradycyjnie jakto sie robi u nas w czestochowie, na ognisku i w zeliwn... Pokaż więcej

nazywa sie tak, gdyz jak slusznie mozna wyczytac, mozna je przygotowywac w zaroodpornym czyms co moja mama posiada, lub tez tradycyjnie jakto sie robi u nas w czestochowie, na ognisku i w zeliwnym kotle. zima ogniska nie zrobisz wiec robisz w piekarniku, a latem w ogrodku, na dzialce, podczas jakiejs imprezki??dobre jest i polecam

Zgłoś 19.08.2006 butch69

Pieczonki zimą to sama przyjemność. Zawsze tak spędzamy noc wigilijną ze znajomymi. Las, śnieg, pieczoneczki i piwko i to w okolicy Częstochowy. POLECAM

Zgłoś 26.02.2007 do OLI

durna jesteś !!! tylko burak a nie pomidor :)

buhahaha

Zgłoś 12.01.2007 dondi

baaaaardzo dobre!!

Zgłoś 19.06.2013 gość

Skorzystałam z tego przepisu w senozie jagodowym, więc truskawki zastąpiłam jagodami. Wykorzystałam formę serca z wgłębieniem i do środka wlałam mocno cytrynowy lukier. Babeczki wyszły znakomite... Pokaż więcej

Skorzystałam z tego przepisu w senozie jagodowym, więc truskawki zastąpiłam jagodami. Wykorzystałam formę serca z wgłębieniem i do środka wlałam mocno cytrynowy lukier. Babeczki wyszły znakomite z serii muffinek wilgotnych w środku i bez użycia miksera.