Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Tekst i foto D7 22-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty15 min.-

Składniki:

Camembert - 2 sztuki, mąka pszenna - 2 łyżki, jajko - 2 szt., bułka tarta - 6 łyżek, olej sojowy - 10 ml (½ szklanki), mrożonka śliwki bez pestek Hortex - 1 opakowanie, wino czerwone typu cabernet - ½ szklanki, miód - 4 łyżki, goździki - 3 szt.

Jak przyrządzić:

Przygotowanie sera: Każdy krążek sera kroimy na cztery cząstki i panierujemy dokładnie tak jak kotlet schabowy: w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor tuż przed podaniem w bardzo gorącym głębokim oleju ze wszystkich stron. Sera nie wolno przetrzymać zbyt długo podczas smażenia, bo się rozpuści i będziemy mieli kłopot z wyjęciem. Przygotowanie sosu: Odkładamy 1/4 śliwek bez pestek Hortex, a pozostałe (bez rozmrażania) dusimy z winem i trzema łyżkami miodu oraz goździkami. Gdy śliwki są już miękkie, przecieramy je przez stalowe sitko. Odłożone, lekko rozmrożone śliwki smażymy od 3 do 5 minut z łyżką miodu i sokiem, który wypłynął ze śliwek podczas ich rozmrażania. Gorący sos łączymy z duszonymi całymi śliwkami.

Jak podawać?

Na głęboki talerz wylewamy sos ze śliwkami. Na wierzch stawiamy dwa kawałki gorącego panierowanego sera camembert.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.11.2008

mniamuś

Zgłoś 03.03.2013 goÅÄ

YcbexF <a href="http://duymxutouulg.com/">duymxutouulg</a>, [url=http://rqawwpyqsyeq.com/]rqawwpyqsyeq[/url], [link=http://mnfdcmtpymod.com/]mnfdcmtpymod[/link], http://fr... Pokaż więcej

YcbexF <a href="http://duymxutouulg.com/">duymxutouulg</a>, [url=http://rqawwpyqsyeq.com/]rqawwpyqsyeq[/url], [link=http://mnfdcmtpymod.com/]mnfdcmtpymod[/link], http://frsnyymabgic.com/