Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Tekst i foto Ania 17-04-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty30 min.-

Składniki:

Camembert - 2 sztuki, mąka pszenna - 2 łyżki, 2 jajka, bułka tarta - 6 łyżek, olej sojowy - ½ szklanki, mrożonka śliwki bez pestek Hortex, wino czerwone typu cabernet - ½ szklanki, miód - 4 łyżki, goździki - 3 szt.

Jak przyrządzić:

Każdy krążek sera kroimy na cztery cząstki i panierujemy dokładnie tak jak kotlet schabowy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor tuż przed podaniem w bardzo gorącym "głębokim" oleju ze wszystkich stron. Sera nie wolno przetrzymać zbyt długo podczas smażenia, bo się rozpuści i będziemy mieli kłopot z wyjęciem.
Sos: Odkładamy ¼ śliwek bez pestek Hortex, a pozostałe (bez rozmrażania) dusimy z winem i trzema łyżkami miodu oraz goździkami. Gdy śliwki są już miękkie, przecieramy przez stalowe sitko. Odłożone, lekko rozmrożone śliwki smażymy od 3 do 5 minut z łyżką miodu i sokiem, który wypłynął ze śliwek podczas ich rozmrażania. Gorący sos łączymy z duszonymi całymi śliwkami.

Jak podawać?

Na głęboki talerz wylewamy sos ze śliwkami. Na to kładziemy dwa kawałki gorącego panierowanego sera camembert.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.04.2007

camembert można smazyc w calosci, wtedy nie ma problemu z tym, ze ser sie topi.