Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Camembert smażony

Tekst i foto Zuza Gałuszka 02.05.2013

Proste, smaczne, błyskawiczne danie. Jeśli 10 minut przed przyjściem gości uda nam się skombinować kilka sztuk serka typu camembert, to mamy pewność, że ciepły posiłek będzie gotowy na czas. Kto zna smażnyj syr lub inne regionalne patenty na smażony ser, ten wie, jak smaczne jest takie rozwiązanie. Pieczywo lub wcześniej ugotowany ryż i sałaty to dobre towarzystwo dla camemberta w panierce. Mile widziana jest także żurawina lub inne kwaśne przetwory z owoców.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty10 min.wysoka

Składniki:

4 serki camembert, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju lub masła roślinnego.

Jak przyrządzić?

Na jeden talerzyk sypiemy bułkę tartą, na drugi wbijamy jajko i dolewamy łyżeczkę wody. Dokładnie mieszamy jajko z wodą za pomocą widelca. Każdy serek zanurzamy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Musimy zadbać, by panierka dokładnie oblepiła serki ze wszystkich stron. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim serki, po kilka minut z każdej strony, aż panierka się przyrumieni.

Jak podawać?

Podajemy w towarzystwie ryżu lub pieczywa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.12.2011 Wiesia

Po świętach już,a ja dopiero dzisiaj napiłam się takiego piwa.Za oknem ciemność ,wódy nie piję,a napój zrobił swoje.Miło ,ciepło a i za oknem zrobiło się jaśniej.Polecam.

Zgłoś 26.01.2012 Waldi

Nie chce mi się kombinować,ale piwo jest OK.

Zgłoś 18.02.2012 SxzaJuakE

No ale zsawze to 3, a nie 1 jak sobie caly czas wyobrazalem. Ponadto podejrzewam, ze nie robi sie z nich 20 roznych piw (rozniacych sie np. ekstraktem), a robi sie kilka, tylko etykiety sie rozm... Pokaż więcej

No ale zsawze to 3, a nie 1 jak sobie caly czas wyobrazalem. Ponadto podejrzewam, ze nie robi sie z nich 20 roznych piw (rozniacych sie np. ekstraktem), a robi sie kilka, tylko etykiety sie rozmnozyly.