Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Camembert zawijany w boczku, polany midowym sosem z brzoskwiniami

Tekst i foto dżigit 19-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1? złprosty10 min.?

Składniki:

camembert 1 opakowanie, trzy plastry boczku wędzonego cienko krojonego (sprzedają je w paczkach próżniowych, proszę wybierać najdłuższe i najcieńsze), 1 brzoskwinia, trzy łyżki miodu, 1 łyżka śmietany, 1/4 kostki masła

Jak przyrządzić:

Przepis ten podaję w dziale dań głównych, ale nie ma działu przystawek, do których z pewnością to danie się zalicza.
Serek camembert owijamy dokładnie plastrami boczku, tak aby po jednej i drugiej stronie znalazły się końcówki. Następnie smażymy go na dobrze rozgrzanej patelni (nigdy nie używam teflonu, do tego raczej patelnia żeliwna). Delikatnie obracamy serek szczypcami kucharskimi, tak aby nam się nie wylał. Smażymy ze wszystkich stron, też boki. Gotowy ser wkładamy z patelnią do ciepłego piekarnika. Na drugiej patelni rozpuszczmy masło i dodajemy miód, rozpuszczamy, następnie wlewamy śmietanę, mieszamy, dodajemy ósemki brzoskwini wcześniej sparzonej i obranej ze skórki bez pestki. Na koniec kładziemy delikatnie serek na talerz i polewamy sosem, układając dookoła cząstki brzoskwiń.

Potrzebne przybory:

patelnia żeliwna, szczypce kucharskie

Jak podawać?

Na dużym białym talerzu.

Uwagi:

Palce lizać! Podawać z dwiema lub trzema kromkami opiekanej bułki wrocławskiej. Sos robimy bardzo szybko, byle był ciepły.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Przepis jest wyborny, uwielbiam wszelkie sery z dodatkiem slodyczy, plesniowe z winogronami, polplesniowe z miodem i brzoskwinia, zwykle, zolte z konfiturami i wam te mieszanki polecam. Wiem, kr... Pokaż więcej

Przepis jest wyborny, uwielbiam wszelkie sery z dodatkiem slodyczy, plesniowe z winogronami, polplesniowe z miodem i brzoskwinia, zwykle, zolte z konfiturami i wam te mieszanki polecam. Wiem, krzywicie sie - nie ma na co, to naprawde przepyszne powiazania. Pozdrawiam Autorke

Zgłoś 11.10.2006 PRAWDZIWA Martana

Zrobilam z brzoskwiniami z puszki - polecam i pozdrawiam raz jeszcze:)

Zgłoś 07.11.2006 bibi-lola

Hej

Do tej pory znalam Camembert tylko w panierce.Wyprobowalam twoj przepis i musze powiedziec,ze w boczku smakuje mi o wiele lepiej.Sos nie jest za bardzo w moim smaku(dla mnie nieco za ... Pokaż więcej

Hej

Do tej pory znalam Camembert tylko w panierce.Wyprobowalam twoj przepis i musze powiedziec,ze w boczku smakuje mi o wiele lepiej.Sos nie jest za bardzo w moim smaku(dla mnie nieco za slodki).Ale wrzucilam zurawine na talerz,zagryzlam brzoskwinia z puszki na zimno i bylo super! ;)

Zgłoś 30.06.2007 anka

ciekawe

Zgłoś 12.02.2008 Taroti

No rewelacja po prostu!!! Cała rodzina się zażera, tylko dzieci wolą bez sosu ;) Teraz chcą camembert tylko smażony w boczku :) Super!!!