Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Canelloni mniam

Tekst i foto wiridis 10-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
315 złśredni60 min.?

Składniki:

1. paczka canelloni
Na farsz:

1. 30 dag pieczarek
2. puszka zielonego groszku
3. 10 dag sera lazur, rokpol lub innego mocno pleśniowego w podobnym stylu
4. 20 dag miękkiego żółtego sera

Na sos:
1. ze dwie szklanki mleka
2. 2 łyżki margaryny
3. szczypta soli
4. 10 dag żółtego sera (niby na beszamel powinien byc twardy, ale ja biorę miękki i też jest smaczne, tylko trzeba mieszać, żeby nie przywarł do dna)

Jak przyrządzić:

Farsz: Kroję pieczarki w drobną kostke i smażę na patelni, potem dorzucam groszek i daję im trochę odparować. Następnie dorzucam utarty żółty ser i ser pleśniowy pokrojony w kosteczkę i mieszam. Na tym etapie, kto chce może sobie dorzucić trochę białego pieprzu (ja nie dorzucam). Tak powstałą masę wpchamy do rurek (ja to robie palcami - chyba najszybszy sposób). Ukladamy canelloni w naczyniu żaroodpornym, tak by bokiem przywierały do ścianek lub pozostałych rurek, słowem - ciaśniutko :)
Sos:
W międzyczasie robimy sos: wrzucamy wszystkie jego składniki do garnka, mieszamy od czasu do czasu, czekając aż zgęstnieje. Ja dodaję czasem do tego beszamelu dwie szczypty suszonego koperku - ale to opcja dla lubiących koperek

Ostatni etap:Beszamelem zalewamy canelloni juz ułożone wzorowo w naczyniu. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Po 40 minutach zdejmujemy folię i posypujemy zółtym serem (powinien byc parmezan, ale ja go nie używam, bo drogi jak nie wiem co), po czym pieczemy jeszcze z pięć minut, aby ser sie zarumienił

Potrzebne przybory:

patelnie, piekarnik, deska do krojenia, nóż, naczynie do zapiekania

Jak podawać?

na gorąco :)

Czas przygotowania:

Razem z zapiekaniem około 60 minut, jak się ma pewną wprawę w krojeniu, mieszaniu i generalnie w logistyce kuchennej, to naprawdę 60 minut powinno wystarczyć.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.03.2005 mama Marty

A makaron dajesz surowy czy podgotowany?

Zgłoś 08.04.2005 Martana

Mamo Marty, wyobraz sobie ile wilgoci jest w sosie i nadzieniu, PEWNIE, ZE SUROWY:) Pozdrawiam

Zgłoś 18.05.2005 Aga

danie jest pyszne, gorąco polecam. Bardzo łatwe do zrobienia.

Zgłoś 14.06.2005 aaaaaaa

bardzo lubię canelloni i zawsze kupuje z lubelli, jednak je podgotowuje troszeczkę, bo mimo wszytsko są twarde

Zgłoś 30.07.2005 Wiridis

Mamo Marty - w tym wypadku dodawalam surowy makaron, ale rozumiem Twoje pytanie, bo wiem, ile kontrowersji jest wokol makaronu do lasagne:0

Zgłoś 15.08.2005 slavo64

Pamiętaj autorko, że Twoje canelloni pisze się przez 2 n, czyli CANNELLONI. Niby nic a jednak niesmak!!!

Zgłoś 19.08.2005 Wiridis

Do Slavo

Przynajmniej bylam konsekwetna w tym bledzie:)Wlasnie przejrzalam tekst wzrokiem i widze, ze wszedzie tylko jedno

Coz, wlasnie takich uwag nie lubie we wszelkich komentar... Pokaż więcej

Do Slavo

Przynajmniej bylam konsekwetna w tym bledzie:)Wlasnie przejrzalam tekst wzrokiem i widze, ze wszedzie tylko jedno

Coz, wlasnie takich uwag nie lubie we wszelkich komentarzach. Przeciez Twoja uwaga nic nie zmieni (nie mozna przepisu edytowac) poza tym, ze mi zrobilo sie przykro.

Zgłoś 24.08.2005 muciacio

Czemu akurat pieczarki?? Nie mozna dac jajek zamiast pieczarek?? Ja robilem takie samo tylko ze z serem utartym na ogorki i polanym sosem z tunczyka i dodalem troche sledzia marynowanego po sybe... Pokaż więcej

Czemu akurat pieczarki?? Nie mozna dac jajek zamiast pieczarek?? Ja robilem takie samo tylko ze z serem utartym na ogorki i polanym sosem z tunczyka i dodalem troche sledzia marynowanego po syberyjsku i bylo OK

Zgłoś 07.10.2005 lilka

dziękujemy specjalistom od ortografi pozdrawiam autorkę przepisu SUPER. Do tej pory jadłam tylko ze szpinakiem.

Zgłoś 13.10.2005 darek

Ludzie, dlaczego we wszystkich przepisach na canelloni uzywacie rurek makaronu zamiast zrobic wlasne rurki - tak jak swiezy makaron???

Zgłoś 16.11.2005 iwona

a ja robilam ze szpinakiem dość mocno naczosnkowanym - wyszły SUPER :-) do tego( do zapiekania) sos beszamelowy z odrobiną szpinaku dla uzyskania lepszego efektu nie tylko smakowego :-) jest to ... Pokaż więcej

a ja robilam ze szpinakiem dość mocno naczosnkowanym - wyszły SUPER :-) do tego( do zapiekania) sos beszamelowy z odrobiną szpinaku dla uzyskania lepszego efektu nie tylko smakowego :-) jest to potrawa do której wracam z przyjemnością, bo już samo patrzenie na miny jedzących jest wielką radością ;-)

Zgłoś 08.03.2006 TuRQoUiS

kiedys jadłam we Włoszech canelloni czy jak to idzie... i było pyszne... chyba sama spróbuje to zrobic w domku... Ciekawa jestem czy mi sie uda :))

Zgłoś 28.03.2006 krzych69

Dla smakoszy mięsa: przygotowuję farsz ze zmielonego mięsa wołowego, mielę również trochę salami. Przesmażam to z cebulką, czosnkiem, pomidorami, oregano, itp. Pycha - jak dla mnie.

Zgłoś 18.07.2006 gosik

czy zamiast rokpola może byc ser gorgonzola???

Zgłoś 07.08.2006 Karqua

ja zawsze robię po swojemu i trochę inaczej ale jest pycha polecam:))

Zgłoś 07.08.2006 Karqua

ja robę w naleśnikach i też jest pycha spróbujcie:))

Zgłoś 22.09.2006 Bartolomeo "Condottiere" Colleoni

Sprawdziłem na pudełku Cannelloni włoskiego producenta makaronu Arrighi - piszą, w polskiej wersji przepisu, żeby jednak podgotować rurki 5 min. W angielskiej wersji przepisu natomiast, nie ma o... Pokaż więcej

Sprawdziłem na pudełku Cannelloni włoskiego producenta makaronu Arrighi - piszą, w polskiej wersji przepisu, żeby jednak podgotować rurki 5 min. W angielskiej wersji przepisu natomiast, nie ma o tym słowa i zalecają faszerowanie rurek bez ich podgotowywania, tylko że zimnym farszem i zanurzenie całości w bardzo płynnym sosie. Też mam wątpliwości co do podgotowywania, bo nadziewanie miękkich rurek będzie bardzo trudne.

Zgłoś 12.06.2007 Martolka

Pyyyycha!!!!!!!

Zgłoś 21.07.2008 andziak

margaryna do sosu beszamelowego!!!już bardziej się go popsuć nie da!!!gratuluje bezmyślności!!!

Zgłoś 29.08.2008 gocha

z czym to podajecie?

Zgłoś 14.11.2012 andziaa

Ja rurek wczesniej nie gotuje ale moze ugotowane latwiej byloby nadziewac szpryca cukiernicza :)