Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Canelloni Niuni

Tekst i foto Niunia 01-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-60 min.?

Składniki:


Farsz: mięsko mielone, cebulka, pieczarki, papryka, zielona pietruszka, sól, pieprz, bazylia, czosnek itp.
Sos: pomidory z puszki lub świeże, czosnek, przyprawy.
Dodatki: ser żółty - najlepiej gouda.

Jak przyrządzić:


Cebulkę drobno skrojoną podsmażamy, dodajemy czosnek oraz mięsko mielone (które trzeba w czasie smażenia rozdrabniać widelcem, żeby nie było dużych grudek). Kiedy mięsko będzie już usmażone (i woda już lekko odparuje) dodajemy do woli potarte na dużych oczkach pieczarki, drobno skrojoną paprykę (mogą być różne kolory, ale ja wolę dodać taką suszoną w kawałeczkach). Można również dodać trochę startego sera żółtego - ale to już jak kto lubi. Wszystko razem dusimy jeszcze aż pieczarki bedą dobre. W osobnym naczyniu robimy sos pomidorowy. Podsmażamy cebulkę, czosnek i wrzucamy pomidory z puszki lub świeże. Dusimy aż nam się pomidorki rozwalą, dodajemy sól, pieprz i dowolne zioła. Następnie do naczynia żarodpornego wlewamy trochę sosu, makaron canelloni faszerujemy mięskiem i układamy jedną warstwę, którą następnie polewamy sosem pomidorowym. Na wierzch dajemy starty żółty ser lub w plasterkach. Pieczemy w piekarniku tak min. pół godziny, ale trzeba sprawdzać żeby nie wyparował ten sosik.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Makaron canelloni po nałożeniu farszu może pękać, dlatego należy zalać albo sosem pomidorowym albo wywarem lub zwykłą kostką - ale niewielką ilością, tak żeby tylko trochę namokły rurki canelloni.

Nie jest to klasyczne canelloni ale to również smakuje rewelacyjnie. Życze smacznego...

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.09.2005 Magdalena

Makaron nie trzeba wcześniej przed nadzianiem podgotować? czy wystarczy surowy?

Zgłoś 04.09.2005 Martana

Magdaleno, makaron wystarczy nadziac surowy, jesli zadbasz by bylo duzo sosu, do Autorki - przepis prosty ale bardzo dobry, pozdrawiam:)

Zgłoś 18.11.2005 nikita

A ja nadziewalam surowy i mi popekal :(, mysle ze to od tego ze farsz byl cieply a jesli to nie od tego to nie wiem dlaczego...

Teraz podgotowuje a raczej hartuje chwilke w goracej wodzie... Pokaż więcej

A ja nadziewalam surowy i mi popekal :(, mysle ze to od tego ze farsz byl cieply a jesli to nie od tego to nie wiem dlaczego...

Teraz podgotowuje a raczej hartuje chwilke w goracej wodzie.

Zgłoś 08.03.2006 Gosiak

Ja polecam makaron lekko podgotowac ale dosłownie z 4-5 minut, trzeba tylkopozniej uważać, żeby się od srodka nie posklejał. Mogę jeszcze dodoać, że podsmażone mieso z innymi składnikami warto p... Pokaż więcej

Ja polecam makaron lekko podgotowac ale dosłownie z 4-5 minut, trzeba tylkopozniej uważać, żeby się od srodka nie posklejał. Mogę jeszcze dodoać, że podsmażone mieso z innymi składnikami warto pozniej wystudzić i jeszcze raz zmielić, naprawde dużo to daje i łatwiej faszerowac pozniej makaron szpryca.

Zgłoś 04.04.2006 TEET

co to jest ser żołty

Zgłoś 03.06.2006 mysia

Ser zolty to takie cos co sie robi z mleka i znajdziesz w kazdym sklepie..

Zgłoś 11.03.2007 Irenka

Czy trzeba zapiekać pod przykryciem czy nie?

Zgłoś 28.02.2007 ANGELA

Mam podobny przepis, takie canneloni robię już ponad 2 lata. Tylko,że rurki polewam trochę innym przez siebie wymyślonym sosem. Ale tak pozatym to jest pyszne!!!

Zgłoś 27.02.2007 bogna

Proponuję aby do wody w której gotuje się makaron dodać łyżke oliwki, wtedy makaron napewno nie sklei się.

Zgłoś 20.10.2006 inka

czy może być ser mozarella?

Zgłoś 14.02.2007 grooha84

Witam serdecznie.Tą potrwę robię mniej więcej w podobny sposób.Za pierwszym razem nie gotowałam rurek,ale potem były za twarde.Radzę więc go lekko podgotować,dosłownie na chwilkę wrzucić do wrzą... Pokaż więcej

Witam serdecznie.Tą potrwę robię mniej więcej w podobny sposób.Za pierwszym razem nie gotowałam rurek,ale potem były za twarde.Radzę więc go lekko podgotować,dosłownie na chwilkę wrzucić do wrzącej wody.No i jedna rada: najlepiej wrzucać i wyciągać makaron pojedynczo,bo "lubi" się sklejać. Ja nie polewam canelloni do zapieczenia sosem pomidorowym tylko beszamelowym.Polecam!!!

Zgłoś 15.03.2007 Oborator

Co Wy jesteście z alije to sie chyba nazywa Cammelloni bo tak pzrynajnbiej mówią na to we Włoszech!!!!!!!!