Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cannelloni Darka

Tekst i foto Dar-41 11-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-8? złśredni45 min.średnia

Składniki:

Makaron cannelloni


Farsz:
0,5kg mięsa mielonego z indyka,
3 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka śmietany,
2 jajka,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 puszka pomidorów,
garść parmezanu,
3 łyżki natki pietruszki


Sos pomidorowy:
1 słoik sosu tradycyjnego Dolmio,
sól,
pieprz.


Sos beszamelowy:
0,5 l mleka,
5 łyżek masła,
¼ szklanki mąki,
ok. 250 g startego żółtego sera (może być morski).

Jak przyrządzić:

Sos beszamelowy: masło rozpuścić w garnku, wsypać mąkę, gotować ciągle mieszając ok.5 minut. Równolegle należy podgrzać mleko. Całość łączymy, ciągle mieszając, gotujemy ok.15 minut. W międzyczasie dodajemy starty żółty ser.
Cannelloni nadziać farszem. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, wylać na spód cienką warstwę sosu Dolmio. Delikatnie ułożyć cannelloni i polać sosem beszamelowym. Wierzch posmarować resztą Dolmio, posypać startym serem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Piec w piekarniku ok.45 minut

Jak podawać?

Najlepsza na gorąco. Obowiązkowo z czerwonym winem. Życzę smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.08.2005 mati

jest pyszne-po prostu super. pychotka-polecam

Zgłoś 26.09.2005 Baksisz089

Co to jest ten Dolmio? Dlaczego nie jest napisane jak robić farsz?

Zgłoś 05.11.2005 kufka

PYCHA, PYCHA :))))

Zgłoś 10.11.2005 dana

Dlaczego nie jest napisane jak sie robi farsz dla mnie to nie jest

oczywiste.Tak samo ze smietana ma byc slodka czy kwasna ?

Zgłoś 11.11.2005 Dar-41

Do Baksisza089 i Dany .Witam i serdecznie pozdrawiam.Odpowiadam na Wasze pytania :Farsz robi się mieszając wszystkie składniki razem (patrz tytuł farsz) ,śmietana ma być zwykła 18 procentowa a c... Pokaż więcej

Do Baksisza089 i Dany .Witam i serdecznie pozdrawiam.Odpowiadam na Wasze pytania :Farsz robi się mieszając wszystkie składniki razem (patrz tytuł farsz) ,śmietana ma być zwykła 18 procentowa a co do Dolmio,jest to tradycyjny sos boloński,który można dostać w każdym większym sklepie.Cieszę się że skorzystaliście z mojego przepisu.Jeszcze raz pozdrawiam.

Zgłoś 23.02.2006 efa

wczoraj przyżądziłam i SUPER serdecznie polecam naewt mój facet, którego strasznie trudno nakarmić powiedział że naewt się najadł a to nielada komplement w jego ustach dziękuję i pozdrawiam efa<... Pokaż więcej

wczoraj przyżądziłam i SUPER serdecznie polecam naewt mój facet, którego strasznie trudno nakarmić powiedział że naewt się najadł a to nielada komplement w jego ustach dziękuję i pozdrawiam efa

Zgłoś 18.01.2006 Martana

Zdolny Autorze, przepis jest swietny, problem w tym, ze zanim firma przewozowa Fed Ex dostarczy mi z Poski sos Dolmio i mielone z indyka to wszyscy domownicy umra z glodu dlatego:

Uzylam ... Pokaż więcej

Zdolny Autorze, przepis jest swietny, problem w tym, ze zanim firma przewozowa Fed Ex dostarczy mi z Poski sos Dolmio i mielone z indyka to wszyscy domownicy umra z glodu dlatego:

Uzylam mielonej wolowiny i zrobilam wlasny sos pomidorowy - dzieki za reszte wskazowek jesli chodzi o skladniki - pychota.

Pozdrawiam.

Zgłoś 01.02.2007 Agula

zamierzam przyrzadzic dzisiaj to danko dla mojego mezulka :) ale mam 2 pytanka.... czy makaron przed nadzianiem ma byc podgotowany do al dente oraz czy druga warstwa sosu Dolmio ma byc wylozona ... Pokaż więcej

zamierzam przyrzadzic dzisiaj to danko dla mojego mezulka :) ale mam 2 pytanka.... czy makaron przed nadzianiem ma byc podgotowany do al dente oraz czy druga warstwa sosu Dolmio ma byc wylozona na sos beszamelowy? jesli tak - to czy te sosy nie wymieszaja sie? pozdrawiam...

Zgłoś 12.11.2010 Maciej

Makaron ma być surowy, a druga część sosu pomidorowego nie zmiesza się z beszamelem, bo beszamel jest bardzo gęsty. Ja proponuję zmienić kolejność przygotowania (najpierw makaron nadziany farsze... Pokaż więcej

Makaron ma być surowy, a druga część sosu pomidorowego nie zmiesza się z beszamelem, bo beszamel jest bardzo gęsty. Ja proponuję zmienić kolejność przygotowania (najpierw makaron nadziany farszem, potem beszamel), a do farszu dać tylko jedno jajko (mnie wyszedł zbyt rzadki).