Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cannelloni mięsno-warzywne

Tekst i foto Janina 05-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

Pudełko makaronu cannelloni Lubella, ser żółty.
Farsz: mięso mielone wołowe lub wieprzowe, 1 duża marchew, mała pietruszka, papryka konserwowa, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, oregano, pieprz, sól.
Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 cebula, czosnek, podgotowana marchewka, przyprawy i inne warzywa według uznania. Sos beszamelowy: łyżka masła, łyżka mąki, pół szklanki śmietany, mleko, pieprz, sól, gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić:

Farsz: mięso mielone przekręcamy przez maszynkę razem z marchewką, pietruszką, papryką, cebulą, czosnkiem, przyprawiamy i mieszamy. Sos pomidorowy: podsmażamy warzywa i zalewamy koncentratem z małą ilością wody, aby sos nie był mocno gęsty. Sos beszamelowy: rozpuszczamy łyżkę masła, dosypujemy mąkę - mieszamy na malutkim ogniu, dodając śmietanę i mleko do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli sos jest mocno gęsty, dolewamy mleka. Nadziewamy makaron farszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy, na który układamy nadziewane rurki. Na makaron posypujemy ser żółty (lub układamy plastry) i zalewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut.

Uwagi:

Aby makaron nie był twardy, można go najpierw chwilę podgotować w osolonej wodzie (ok. 3 minut). Jeśli makaron nie wymaga podgotowania, ważna jest duża ilość sosu, aby rurki były całe w nim zanurzone. Dzięki temu makaron będzie miękki i mniej suchy. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.02.2007 janina

tak, surowe

Zgłoś 14.02.2007 oli

czy marchew i pietruszka mają być surowe?

Zgłoś 19.06.2013 gość

That's an invnevtie answer to an interesting question