Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cannelloni po polsku

Tekst i foto kasia 19-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6 porcji20 złbardzo trudny60 min.dużo

Składniki:

- mąka pszenna,
- jajko,
- proszek do pieczenia,
- woda,
- sól,
- oliwa z oliwek,
- mięso wolowe,
- marchewka,
- cebula,
- czosnek,
- zioła: tymianek, bazylia, oregano,
- chilli,
- wegeta,
- koncentrat pomidorowy,
- mleko,
- masło,
- serek topiony.

Jak przyrządzić:

Zaczynamy od usmażenia naleśników ale nie na mleku lecz na wodzie i możliwie jak najmniejszej ilości tłuszczu. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki maki roztrzepać z jajkiem, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, płaska łyzeczką soli i taką ilością wody aby uzyskać niezbyt gestą konsystencję. usmażyć nalesniki na niezbyt dużej ilości oliwy z oliwek. po usmazeniu nalesników lub w trakcie ich smażenia nalezy przygotować farsz, którym naleśniki będą nadziewane. Farsz przygotowujemy poprzez rozgrzanie na patelni oliwy i dodanie do niej 2 pokrojonych w kostke cebul i 3 zabkow czosnku. cebulę i czosnek smażymy do zeszklenia, nastepnie dodajemy 2 marchewki pokrojone w kostkę, dolewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. po upływie tego czasu dodajemy mieso (według uznania ); wystarczy ok. 400g i całość dusimy do czasu gdy mięso się zrumieni (rozgnieść każda grudkę widelcem). nastepnie dodac przecier pomidorowy, bazylie, oregano, tymianek, chilli i doprawić wegetą do smaku.przygotowanym farszem napełnić nalesniki (zwijając w rulony) tak napełnione naleśniki układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ciasno jeden obok drugiego. kolejną czynnościa bedzie przygotowanie sosu beszamelowego, słuzacego do zapieczenia potrawy. sos beszamelowy: 2 łyzki masła stopić na patelce (rondelku) i dodać do niego mąkę (3 łyzki)i smażyć mieszajac, nastepnie dodać szklankę mleka, serek topiony i ciagle mieszać aż wytworzy się kleisty sos. posolić do smaku. tak przygotowanym sosem zalać ułożone w naczyniu naleśniki. zapiekać odkryte cannelloni przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. po zapieczeniu mozna polać sosem pomidorowym przygotowanym samodzielnie, z torebki, ketchupem lub zajadać się gotowym daniem. PYCHA!!!

Potrzebne przybory:

Trzepaczka lub mikser do zrobienia ciasta nalesnikowego. Ja to robię widelcem.

Uwagi:

według przepisu włoskiego powinien to być makaron w kształcie grubych i dużych rurek. jednak przygotowane na slono nalesniki są miękkie i dają niepowtarzalny, rozpływajacy się w ustach smak. potrawę nalezy podawać wyciagaja po jednym cannelloni.

Czas przygotowania:

Jezeli jednoczesnie bedziemy smażyc nalesniki i robić farsz czas gotowania zmniejszy się.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.01.2004 monia30

słuchajcie,to jest poprostu pyszne,wysmienite!!!Polecam!

Zgłoś 30.11.2004 Monic _GORLICE_

Roboty dużo - Palce LIZAć. Wyśmienite - to słowo nie oddaje w pełni smaku tej potrawy. Polecam aby do farszu dodać pieczarek.

Zgłoś 13.01.2005 kania

gotowe danie z rurami cannelloni zalane sosem pomidorowym zostawić na całą noc w lodówce. Rury zmiękną, wsztstko przejdzie aromatami. Pycha. No i oczywiście do farszu pieczarki. Zapiekać z serem... Pokaż więcej

gotowe danie z rurami cannelloni zalane sosem pomidorowym zostawić na całą noc w lodówce. Rury zmiękną, wsztstko przejdzie aromatami. Pycha. No i oczywiście do farszu pieczarki. Zapiekać z serem startym - duuuuzo sera. Polecam

Zgłoś 01.02.2005 Agata

Absolutna pychotka! Kuchnia do tej pory nie była moim przyjacielem, polskie canneloni to mój debiut kulinarny no i chyba udany bo goście prosili po dokładkę i wychwalali. Dzięki Kasiu za ten prz... Pokaż więcej

Absolutna pychotka! Kuchnia do tej pory nie była moim przyjacielem, polskie canneloni to mój debiut kulinarny no i chyba udany bo goście prosili po dokładkę i wychwalali. Dzięki Kasiu za ten przepis, może dzięki tobie polubię gotowanie :o))

Zgłoś 13.02.2005 doroti

Bardzo smaczne robiłam wczoraj na imprezę, wszystkim smakowało polecam.

Zgłoś 19.02.2005 madzina

Ten przepis polecam ,danie jest pyszne mięciutkie i smaczne pyyyycha pozdrowienia madzina!!!

Zgłoś 12.11.2005 sylwia

Zrobiłam na obiad

Rewelacyjne. Do tego sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami, pomidorkiem i papryką.

Zgłoś 16.02.2010 ania

Te mięso ma być mielone czy pokrojone w kostke??

Zgłoś 16.02.2010 ania

Te mięso ma być mielone czy pokrojone w kostke??

Zgłoś 02.06.2007 kwiatuszek

PYSZNE!!! Właśnie robię już drugi raz, tym razem na imprezę. Dodałam do środka naleśników trochę żółtego sera. Genialny przepis!!

Zgłoś 17.06.2007 taraska

Mimo, że dobrze gotuję przepis zrobił na mnie wrażenie. W każdym razie zamierzam po raz kolejny zrobić je za tydzień po obronie pracy magisterskiej. Pozdrowienia dla autorki.